Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 2,3 τρισ. δολάρια στην αξία των κατοικιών στις ΗΠΑ

Μετά το ράλι της πανδημίας έρχεται η διόρθωση για την κτηματαγορά, που πλήττεται και από το αυξημένο κόστος χρήματος. Ποια είναι τα νέα δεδομένα.

Πτώση 2,3 τρισ. δολάρια στην αξία των κατοικιών στις ΗΠΑ

Η αξία της αγοράς κατοικίας των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2008, καθώς η έκρηξη τιμών της πανδημίας σταμάτησε.

Αφού κορυφώθηκε στα 47,7 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο, η συνολική αξία των κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 4,9%, το δεύτερο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με τη μεσιτεία ακινήτων Redfin. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τη στεγαστική κρίση του 2008, όταν οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 5,8% από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο, σημειώνει το Bloomberg.

Οι αγοραστές κατοικιών, που ήδη αντιμετώπιζαν τιμές-ρεκόρ, δέχτηκαν επιπλέον πλήγμα από τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι. Με λιγότερο ανταγωνισμό στην αγορά, η μέση τιμή πώλησης κατοικιών στις ΗΠΑ ήταν 383.249 δολάρια τον περασμένο μήνα, από το ανώτατο όριο των 433.133 δολαρίων τον Μάιο.

«Η αγορά κατοικίας έχει χάσει μέρος της αξίας της, αλλά οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα εξακολουθήσουν να αποκομίζουν μεγάλα οφέλη από την πανδημική έκρηξη των κατοικιών», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας της Redfin, Chen Zhao, προσθέτοντας ότι η συνολική αξία των κατοικιών παραμένει περίπου 13 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερη από ό,τι ήταν τον Φεβρουάριο του 2020.

Σίγουρα, οι τιμές των κατοικιών δεν καταρρέουν. Τον Δεκέμβριο, η συνολική αξία των κατοικιών στις ΗΠΑ ήταν ακόμη 6,5% υψηλότερη από ό,τι ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Το πόσο «έχασαν» οι ιδιοκτήτες εξαρτάται από το πού αγόρασαν. Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν σε ακριβές πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη, ενώ οι αγοραστές της πανδημίας εξακολουθούν να βλέπουν αποδόσεις της επένδυσής τους, ιδιαίτερα στη Φλόριντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v