Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φ. Καραβίας: Κλειδί για τη Eurobank η ανταμοιβή των μετόχων

Η τοποθέτηση του CEO του ομίλου για το μέρισμα και τις ευκαιρίες εξαγορών σε Κύπρο και Βουλγαρία. Το 2ο 6μηνο η προσφορά για το 1,4% του ΤΧΣ. Οι εκτιμήσεις για την επενδυτική βαθμίδα.

Φ. Καραβίας: Κλειδί για τη Eurobank η ανταμοιβή των μετόχων

«Η ανταμοιβή των μετόχων αποτελεί το κλειδί της στρατηγικής της τράπεζας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2022. Επεσήμανε ότι η τράπεζα έχει λάβει θετική ανταπόκριση από την SSM για την επαναγορά του 1,4% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το δεύτερο 6μηνο του 2023 θα υποβληθεί η προσφορά. Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι η τράπεζα έχει καταθέσει τα σχετικά έγγραφα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και αναμένει έγκριση στο επόμενο δίμηνο.

«Από το επόμενο έτος και μετά, στοχεύουμε στη διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών, με τη μορφή μερίσματος ή και επαναγοράς ιδίων μετοχών», πρόσθεσε ο κ. Καραβίας.

Οι εξαγορές

Σε ό,τι αφορά την επέκταση των εργασιών της τράπεζας εκτός συνόρων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανέφερε: «Εστιάζουμε την προσοχή μας στις αγορές της Βουλγαρίας, της Κύπρου και φυσικά στην ελληνική». Η ανάπτυξη της τράπεζας στις αγορές της Βουλγαρίας και της Κύπρου θα γίνει οργανικά, αλλά «είμαστε ανοικτή σε όποια ευκαιρία για εξαγορές και συγχωνεύσεις», πρόσθεσε ο κ. Καραβίας

Η επενδυτική βαθμίδα

Η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, να ανακτηθεί το δεύτερο 6μηνο του 2023. «Η πρόοδος της χώρας αλλά και του τραπεζικού συστήματος στηρίζουν προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε και πρόσθεσε: «Τα οφέλη για τις τράπεζες θα είναι σημαντικά κυρίως στην μείωση του κόστους έκδοσης ομολόγων στο πλαίσιο των απαιτήσεων των MREL».

NPEs

Η τράπεζα αναμένει το 2023 εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 400 εκατ ευρώ. Εφεξής και μέχρι το 2025 δεν θα προχωρήσει σε κάποια νέα συναλλαγή μείωσης των NPEs. Από την παρακολούθηση των χαρτοφυλακίων η διοίκηση τόνισε ότι το corporate τμήμα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης στην εξυπηρέτηση και το πιο ευαίσθητο κομμάτι είναι τα στεγαστικά. Κι αυτά σε ένα ποσοστό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v