Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εριουργία 3A: Θα «μετρηθούν κουκιά» στην επαναληπτική ΓΣ

θα απαιτηθεί ελάχιστη απαρτία 20%. Τι ποσοστό χρειάζεται για να εγκριθεί η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές. Οι μετοχικές ισορροπίες και η θέση της διοίκησης

Εριουργία 3A: Θα «μετρηθούν κουκιά» στην επαναληπτική ΓΣ

Αναβολή για την 23η Μαρτίου έλαβε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Εριουργίας Τρία Άλφα με θέμα την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, καθώς στη Γ.Σ. των προνομιούχων δεν συγκεντρώθηκε η ελάχιστη εκ του νόμου απαιτούμενη απαρτία του 50% (διαμορφώθηκε στο 38,49%).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στην επαναληπτική γενική συνέλευση της 23ης Μαρτίου θα απαιτηθεί ελάχιστη απαρτία 20% και η έγκριση του θέματος θα γίνει εφ’ όσον η πρόταση της διοίκησης υπερψηφιστεί με ποσοστό που θα υπερβαίνει το 66,67% (τα δύο τρίτα) των παρόντων.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ψηφιστεί τελικά η μετατροπή των προνομιούχων τίτλων σε κοινούς, καθώς στη χθεσινή γενική συνέλευση παρουσιάστηκε ποσοστό μετόχων που ελέγχουν γύρω στο 27%-28% των προνομιούχων τίτλων και εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Πρόκειται κυρίως για επενδυτές που κατέχουν τις μετοχές τους από την περίοδο του 1999 έναντι αστρονομικού -για τα τρέχοντα δεδομένα- κόστους κτήσης.

Έτσι, για να ψηφιστεί η πρόταση της διοίκησης στην επαναληπτική γενική συνέλευση θα απαιτηθεί ή ένα αξιοσημείωτο ποσοστό αυτών που εξέφρασαν χθες αρνητική γνώμη να μεταβάλει την άποψή του, ή/και να αυξηθεί κατά πολύ η απαρτία με προνομιούχους μετόχους που θα υπερψηφίσουν την πρόταση της διοίκησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Δημήτρης Εφραίμογλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

  1. Ο θεσμός των προνομιούχων τίτλων είναι πλέον ξεπερασμένος-απαρχαιωμένος στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
  2. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, οι προνομιούχοι μέτοχοι δεν εισπράττουν τόκο (6% επί της ονομαστικής αξίας, άρα 0,06 ευρώ ανά μετοχή), άρα δεν αποκομίζουν κάποιο πλεονέκτημα σε σχέση με τους κοινούς.
  3. Η ύπαρξη προνομιούχων μετοχών φαίνεται να αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις που κατά καιρούς γίνονται για την προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών στην εταιρεία. Όπως ανέφερε, το θέμα του το έθιξαν δύο υποψήφιοι αγοραστές κατά το παρελθόν (ο ένας επρόκειτο για εταιρεία του ιατρικού κλάδου που τελικά άντλησε κεφάλαια μέσα από την προσέλκυση συνεταίρου από τις ΗΠΑ), αλλά και στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς.

Επίσης, στο επιχείρημα πως ένας νέος αγοραστής των κοινών μετοχών θα μπορούσε να προχωρήσει σε μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μειώνοντας δραστικά το ποσοστό συμμετοχής των υπόλοιπων μετόχων (dilution), ο πρόεδρος της Εριουργίας Τρία Άλφα απάντησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και με την ύπαρξη των προνομιούχων μετοχών, από τη στιγμή που ένας νέος ενδεχόμενος στρατηγικός επενδυτής θα είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε ΑΜΚ μόνο των κοινών μετοχών, δίνοντας δικαίωμα συμμετοχής και στους προνομιούχους (να αποκτήσουν και αυτοί νέες κοινές μετοχές).

Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, ο Δημήτρης Εφραίμογλου σημείωσε ότι:

  • Αυτή την περίοδο δεν υπάρχει υποψήφιος επενδυτής με τον οποίο να διαπραγματεύεται η διοίκηση της εταιρείας.
  • Δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την αγορά του ακινήτου της εταιρείας στη Νέα Ιωνία.
  • Η εταιρεία είχε μια αρκετά καλή πορεία πέρυσι (κύκλος εργασιών γύρω στα 950 χιλ. ευρώ), αν συνεκτιμηθούν οι έντονες προκλήσεις που χαρακτήρισαν την αγορά του ενδύματος, ενώ για φέτος επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι τα πράγματα θα μπορέσουν να εξελιχθούν κάπως καλύτερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v