Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέναλτι 50 μονάδων βάσης στις ομολογίες βιωσιμότητας της ΔΕΗ

Η έκθεση απόδοσης για τα ομόλογα της ΔΕΗ δείχνει μείωση των εκπομπών κατά 36%, έναντι στόχου 40%. Γιατί η αγορά αποτιμά θετικά την επίδοση, που επιτεύχθηκε εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Πέναλτι 50 μονάδων βάσης στις ομολογίες βιωσιμότητας της ΔΕΗ

Στο 36%, αντί στόχου για 40%, έφτασε η μείωση των εκπομπών ρύπων της ΔΕΗ το 2022, έναντι αυτών του 2019, αποφαίνεται η έκθεση απόδοσης (Sustainability-Linked Bond Performance Report) για τις Ομολογίες με ρήτρα αειφορίας (Sustainability-Linked Senior Notes) με λήξη το 2026, που έχει εκδώσει η επιχείρηση.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι η εταιρεία θα κληθεί να πληρώσει «πέναλτι» με τη μορφή της αύξησης του κουπονιού κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη πληρωμή στις 2 Οκτωβρίου του 2023.

Πηγές της αγοράς πάντως σημειώνουν ότι η μείωση κατά 36% των εκπομπών ρύπων είναι ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι επιτεύχθηκε εν μέσω ενεργειακής κρίσης, στοιχείο που αποτιμάται θετικά από τους επενδυτές. Κατά τις ίδιες πηγές, από τα παραπάνω προκύπτει επίσης ότι η εταιρεία δεν έθεσε «χαλαρούς» στόχους και δίνει σήμα εμπιστοσύνης ως προς το ότι δεν κάνει το λεγόμενο «green washing», αλλά παρουσιάζει την πραγματική εικόνα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔEΗ έχει εκδώσει δύο τέτοιες ομολογίες, 650 και 125 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο του 2021 (λήξης 2026) καθώς και μία τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, ύψους 500 εκατ. ευρώ (λήξης 2028).

H Fitch σε ανάλυσή της σημειώνει ότι τα παραπάνω δεν θα οδηγήσουν σε ουσιαστικές αλλαγές στη βάση των ομολογιούχων και στην τιμολόγησή του στη δευτερογενή αγορά, παρότι στους τίτλους το ποσοστό των funds που επενδύουν με κριτήρια ESG είναι περίπου 60%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οίκος αναμένει ότι τα funds θα συνυπολογίσουν στη λήψη της απόφασής τους το ότι η αποτυχία επίτευξης του στόχου δεν σχετίζεται με τη λειτουργική απόδοση της ΔΕΗ, με αλλαγή στρατηγικής ή αποδυνάμωση της εστίασης στη βιωσιμότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v