Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικό: Προχωρούν εργασίες και πωλήσεις στα οικιστικά projects

Το χρονοδιάγραμμα εμπορευματοποίησης και εργασιών για τις τρεις οικιστικές αναπτύξεις στο παράλιο μέτωπο του Ελληνικού. Πώς κατανέμονται τα έσοδα από προπωλήσεις και τα πρώτα συμβόλαια.

Ελληνικό: Προχωρούν εργασίες και πωλήσεις στα οικιστικά projects

Αρχίζουν οι προκαταρκτικές εργασίες στον χώρο του Αγ. Κοσμά (ΕΑΚΝ) -εντός του ακινήτου του Ελληνικού- που απελευθερώθηκε μετά τη συμφωνία μετεγκατάστασης των αθλητικών εγκαταστάσεων που προϋπήρχαν στην περιοχή, προκειμένου να κατασκευαστούν τα οικιστικά συγκροτήματα The Cove Villas και The Cove Residences. 

Με βάση την τελευταία ενημέρωση από τον όμιλο Lamda Development, οι κατεδαφίσεις  υφιστάμενων δομών αναμένονται το καλοκαίρι του 2023, ενώ μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η έκδοση της πρώτης οικοδομικής άδειας για την πρώτη βίλα στο συγκρότημα των συνολικά 28 οικοπέδων, όπου προγραμματίζεται η δημιουργία πολυτελών κατοικιών.  

Όσον αφορά τα «The Cove Residences (Condos)», η έναρξη της διαδικασίας έκδοσης αδειών αναμένεται τον Απρίλιο 2023, ενώ ήδη προχωρούν τα έργα θεμελίωσης του Πύργου Κατοικιών Riviera Tower, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του 2023 θα έχουν κατασκευαστεί οι πρώτοι όροφοι του ουρανοξύστη, ύψους 200 μ.  

Παράλληλα, προχωρά η εμπορευματοποίηση των projects με τις υπογραφές προσυμφώνων που έχουν αποφέρει τα πρώτα έσοδα. Ειδικότερα, η Ελληνικό ΑΕ, 100% θυγατρική της Lamda, έχει ανακοινώσει εισπράξεις 214 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 148 εκατ. ευρώ αφορούν σε προκαταβολές, οι οποίες δίνονται με την υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης, για 19 οικόπεδα βιλών (77 εκατ. ευρώ) και 127 διαμερίσματα Riviera Tower (71 εκατ. ευρώ). Αναμένει επίσης, εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα ολοκλήρωσης των συμβολαίων (π.χ. αρχαιολογικά εμπόδια), την είσπραξη επιπρόσθετων 77 εκατ. ευρώ για τα οικόπεδα βιλών καθώς και 284 εκατ. ευρώ για τα 127 διαμερίσματα του Πύργου, όσο προχωρούν οι εργασίες δημιουργίας του. 

Πλέον των παραπάνω, η εταιρεία έχει λάβει προκαταβολές για ακόμη 7 οικόπεδα βιλών, εκτιμώντας ότι θα υπογράψει συμβάσεις αγοραπωλησίας μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ενώ απομένουν ακόμη δύο οικόπεδα προς πώληση. Σε ό,τι αφορά τις The Cove Residences στο παράκτιο μέτωπο, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές για το 90% της πωλούμενης επιφάνειας, ενώ η υπογραφή συμβολαίων θα ξεκινήσει μέσα στο 2o τρίμηνο του 2023.

Όσον αφορά στα διαμερίσματα του Riviera Tower, απομένει η πώληση 42 διαμερισμάτων, εκ των οποίων για τα 27 υπάρχει προκράτηση, με τα 15 διαμερίσματα των τελευταίων ορόφων του Πύργου (και προφανώς των πλέον ακριβών) να βρίσκονται ακόμη διαθέσιμα προς πώληση. 

Σημειώνεται ότι η  συνολική αξία των 3 οικιστικών αναπτύξεων της παραλιακής ζώνης ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται επίσης πως ο όμιλος έχει προϋπολογίσει επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ για την πρώτη 5ετία του έργου στο Ελληνικό, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των άλλων projects (υποδομές, Πάρκο και εμπορικές αναπτύξεις) και έχει εξασφαλίσει ρευστότητα εξυπηρέτησης των συγκεκριμένων επενδύσεων από την ΑΜΚ του 2019, το ομολογιακό δάνειο του 2022, τραπεζικό δανεισμό ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, όπως συμφώνησε το 2021 με τις πιστώτριες τράπεζες, και αξιοποίηση 800 εκατ. ευρώ από τα έσοδα προπωλήσεων και εμπορευματοποίησης των προγραμματισμένων αναπτύξεων.

Στην παρούσα φάση, η πρόβλεψη για έσοδα (από κατοικίες, ξενοδοχεία και εμπορικά projects) παρέχει την ευελιξία αναδιάταξης των πόρων, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος των projects (υπολογίζεται σε 15%-18% έναντι του αρχικού budget), ενώ προσφέρει και ένα περιθώριο 20% στο αρχικό σχέδιο χρηματοδότησης, ώστε να μειωθεί ενδεχομένως η δανειακή εξάρτηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v