Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Εξάρχου: Η αγορά χρειάζεται τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

Μια μεγάλη μη συστημική τράπεζα θα μπορέσει να καλύψει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τονίζει. Θα χρειαστεί δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τι ζητά από τους άλλους μετόχους.

Αλ. Εξάρχου: Η αγορά χρειάζεται τον 5ο τραπεζικό πυλώνα
O αντιπρόεδρος & CEO της Intrakat, Αλ. Εξάρχου

Στην απόφαση της Thrivest Holdings να μετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg που φιλοξενεί δηλώσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου. 

Η Thrivest συμφώνησε να συμμετάσχει στην επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank η οποία θα οδηγήσει σε συγχώνευση με την Παγκρήτια, δήλωσε ο επιχειρηματίας. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για τη «δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της Ελλάδας» που θα συμπληρώσει τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, είπε.

«Το πλεονέκτημα της ύπαρξης μιας αρκετά μεγάλης μη συστημικής τράπεζας χωρίς συστημικούς περιορισμούς είναι ότι θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε (facilitate) αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά – τραπεζικές διευκολύνσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές καλωσόρισαν τα σχέδια της εταιρείας επενδύσεων, είπε ο Εξάρχου.

«Ενώ οι μικρότερες εταιρείες αποτελούν τον πυρήνα της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται πολύ να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από τις κύριες τράπεζες της χώρας», συνέχισε.

Το Bloomberg θυμίζει ότι ο κ. Εξάρχου ίδρυσε την Thrivest μαζί με τους εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϊμενάκη με έδρα το Ντουμπάι. 

Δεύτερη Αύξηση Κεφαλαίου

Μετά τη συγχώνευση Αττικής-Παγκρήτιας, «θα χρειαστεί άλλη μια αύξηση κεφαλαίου», είπε ο Εξάρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν ισότιμα στη δεύτερη αύξηση για τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας που στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, είπε.

Πριν δεσμευτεί να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Attica, η Thrivest χρειάζεται να δεσμευτούν οι υπόλοιποι μέτοχοι ότι «το παρελθόν της Attica έχει τελειώσει», είπε ο Εξάρχου, με επαρκή κεφάλαια «για να καθαριστεί το παρελθόν και και να "πεθάνουν" όλα τα κληρονομικά θέματα». Μπορεί επίσης να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Attica τα λεγόμενα "πακέτα κόκκινων δανείων", είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v