Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλπάζουν τα έσοδα της PeopleCert, τα σχέδια για χρηματιστήριο

Στα €138 εκατ. ανέβηκαν τα έσοδα. Τα EBITDA έφτασαν τα €90,6 εκατ., ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Axelos. «Σκανάρεται» η αγορά για νέες εξαγορές. Πιθανή διπλή εισαγωγή σε Ν. Υόρκη-ΧΑ.

Καλπάζουν τα έσοδα της PeopleCert, τα σχέδια για χρηματιστήριο

Με συνεργάτες 50.000 εταιρείες παγκοσμίως, 800 κυβερνήσεις σε 48 χώρες, το πρώτο ελληνικό unicorn, με αποτίμηση αυτή τη στιγμή πάνω από 3 δισ. δολάρια, η PeopleCert, «βλέπει» μέσα στο 2023 νέες εξαγορές εταιρειών με συμπληρωματικό έργο, ενώ το 5ετές business plan της εταιρείας προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και εξαγορές.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022, ο ιδρυτής και πρόεδρος  της PeopleCert Βύρωνας Νικολαΐδης τόνισε ότι ήδη ερευνά την αγορά για νέες εξαγορές εταιρειών. Ωστόσο έκανε λόγο για εξαιρετικά προσεκτικές κινήσεις για τα επόμενα βήματα της εταιρείας.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές εταιρείες που έρχονται στην PeopleCert και ζητούν να εξαγοραστούν και για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα που εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε ότι η εταιρεία έχει ήδη καταλήξει στην εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ωστόσο ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο και για είσοδο στο ελληνικό Χρηματιστήριο, αποκαλύπτοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση με στελέχη του ΧΑ και τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. 

«Είμαστε έτοιμοι να μπούμε στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, Έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.  Αυτό πάντως που  δεν σκέφτομαι, είναι να πουλήσω την εταιρεία», σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης.

Αναφερόμενος στην εξαγορά της Axelos που έγινε το 2021, τόνισε ότι ήταν η μεγαλύτερη σε αξία κίνηση που έχει γίνει από ελληνική ιδιωτική εταιρεία και η τρίτη μετά την Εθνική, που εξαγόρασε την τουρκική τράπεζα FINANSBANK και τον ΟTΕ που εξαγόρασε την Rom Telecom από ελληνικές εξαγορές δημόσιες και ιδιωτικές.

Οικονομικά αποτελέσματα 2022

Ο όμιλος αύξησε τον κύκλο εργασιών του κατά 48% και την κερδοφορία του (EBITDA) κατά 647%, επιτυγχάνοντας τις υψηλότερες πωλήσεις (138,1 εκατ. ευρώ) καθώς και το υψηλότερο λειτουργικό αποτέλεσμα στα Κέρδη προ Φόρων και Αποσβέσεων (90,6 εκατ.) στην ιστορία του.

«Τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του έτους 2022 -πρώτο πλήρες οικονομικό έτος μετά την εξαγορά της AXELOS- σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στις οικονομικές επιδόσεις της PeopleCert», ανακοίνωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του oμίλου Βύρων Νικολαΐδης, από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Λονδίνο.

Αναλυτικά τη χρονιά που πέρασε, σημειώθηκε:

  • 48% αύξηση του κύκλου εργασιών, που ανήλθε στα 138,1 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 92,7 εκατ. το 2021.  
  • 647% αύξηση στα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν στα 90,6 εκατ. έναντι 12 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2021. 

Oι πιστοποιήσεις Business & IT παρουσιάζουν αύξηση 42% ενώ οι πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας αύξηση κατά 61%. Παράλληλα μειώθηκε κατά 44,2% το κόστος πωλήσεων σε 20,5 εκατ. ευρώ το 2022 από 36,4 εκατ. ευρώ  το 2021, με αποτέλεσμα την αύξηση του μικτού κέρδους κατά 107,3% στα 117,6 εκατ. ευρώ από £56,3 εκατ. το 2021 και την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους από 60,7% σε 85,2%.

Με εφαλτήριο την εξαγορά της βρετανικής AXELOS τον Ιούλιο του 2021 -η οποία εδραίωσε τον όμιλο ως τον πρώτο ελληνικό μονόκερο με αποτίμηση άνω του €1 δισ.-, η PeopleCert υλοποίησε με ταχύτητα τους στόχους της:

  • Ολοκλήρωσε τις συνέργειες και την ενσωμάτωση της AXELOS 12 μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.
  • Επεκτάθηκε στους τομείς του Βusiness Analysis, Software Quality και Software Testing μέσω της εξαγοράς των QAI πιστοποιήσεων και στη δημιουργία επίσημου εκπαιδευτικού υλικού (Official Training Material) μέσω εξαγοράς εκπαιδευτικού υλικού από την  ΙΤpreneurs.

Με τα αποτελέσματα αυτά, η PeopleCert ενισχύει περαιτέρω την ηγετική της θέση παγκοσμίως. 

Η  εικόνα της εταιρείας σε περαιτέρω δείκτες την 31η Δεκεμβρίου 2022 διαμορφώνεται ως εξής:

- Το Συνολικό Ενεργητικό αυξήθηκε σε 529,8 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2022 από 501,9 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

- Το Κυκλοφορούν Ενεργητικό αυξήθηκε σε 77,1 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2022 από 33,8 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

  • Δείκτης Ταμειακής Ρευστότητας: 

- Ταμειακά Διαθέσιμα προς Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις: 2,48

  • Δείκτης Γενικής Ρευστότητας:

-Σύνολο Kυκλοφορούντος Eνεργητικού/Σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων: 3,29

«Τα ισχυρά αυτά οικονομικά αποτελέσματα», απαντά σε σχετική ερώτηση ο κ. Νικολαΐδης, «είναι σύμφωνα με τις προβλέψεις μας και αντικατοπτρίζουν την υγιή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και αγορές που δραστηριοποιούμαστε καθώς δεν συμπεριλαμβάνουν one-off, big items. Έχουμε κτίσει τη βάση για να συνεχίσουμε να κινούμαστε ισχυρά ανοδικά και τα επόμενα χρόνια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v