Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζουν ταχύτητα οι Ευρωσύμβουλοι

Τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν από τα 691 χιλ. στο 1,667 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση είναι ουσιαστικά ακόμη μεγαλύτερη αν συνεκτιμηθεί ότι πέρυσι είχαν εγγραφεί και έκτακτα μη λειτουργικά αποτελέσματα.

Ανεβάζουν ταχύτητα οι Ευρωσύμβουλοι

Ιδιαίτερα αυξημένες ήταν οι περυσινές οικονομικές επιδόσεις των Ευρωσυμβούλων, καθώς:

Ο κύκλος εργασιών ανέβηκε από τα 4,12 στα 4,725 εκατ. ευρώ.

• Το EBITDA διευρύνθηκε από τα 901 χιλ. στο 1,9 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη εκτινάχθηκαν από τα 691 χιλ. στο 1,667 εκατ. ευρώ. Η βελτίωση είναι ουσιαστικά ακόμη μεγαλύτερη αν συνεκτιμηθεί ότι πέρυσι είχαν εγγραφεί και έκτακτα μη λειτουργικά αποτελέσματα.

Στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός περιορίστηκε στα 987 χιλ. ευρώ. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η εισηγμένη σχεδιάζει την πώληση τμήματος της ακίνητης περιουσίας της, είναι πολύ πιθανόν να γυρίσει σε θετικό καθαρό ταμείο.

Όπως αναφέρεται, το 2023 ξεκίνησε με τους Ευρωσυμβούλους να διαθέτουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων έξι εκατ. ευρώ (μεγαλύτερο από τον περυσινό κύκλο εργασιών τους) ενώ μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς άνω των επτά εκατ. ευρώ, σε τρεις εκ των οποίων συγκαταλέγεται στα σχήματα που έχουν προεπιλεγεί.

Παράλληλα, στόχος της εισηγμένης είναι η διεύρυνση της προσφερόμενης γκάμας των υπηρεσιών της και για το σκοπό αυτό εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγορών άλλων επιχειρήσεων.

Συνολικότερα, οι Ευρωσύμβουλοι θεωρούν τις προοπτικές των επόμενων ετών ανοδικές, αναφέροντας:

«Η εταιρεία έχοντας ήδη αναλάβει την υποστήριξη τού Υπ. Ανάπτυξης για τον σχεδιασμό τού ΕΣΠΑ 2021 -2027, την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για τον παραγωγικό τομέα, σχεδιασμούς οικοσυστημάτων και υποδομών καινοτομίας όπως το ΤhessIntec στη Θεσσαλονίκη, (Ταμείο Ανάκαμψης), Ζώνη Ενεργειακής Καινοτομίας στα Δυτική Μακεδονία (Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης), την αναβάθμιση του οικοσυστήματος Καινοτομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Τρέχον και επόμενο ΕΣΠΑ), την υλοποίηση του προγράμματος μηδενισμού διοξειδίου του άνθρακα της ΕΥΔΑΠ, καθώς και τη τεχνική βοήθεια για σχεδιασμό προγραμμάτων και έργων για το νέο ΕΣΠΑ για πολλά Υπουργεία και δημόσιους φορείς, είναι έτοιμη για τις υλοποιήσεις έργων που ακολουθούν, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι και δύο προγράμματα ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης είναι εμπροσθοβαρή, όσον αφορά στις διαδικασίες συμβασιοποίησης και απορρόφησης πόρων.

Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Εταιρεία στον τομέα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών όπου συνεχίζει την επιτυχή δραστηριότητά της στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων καθώς είναι σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση τεσσάρων λιμανιών (ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξαγοράς του λιμένος Ηγουμενίτσας ενώ σε προχωρημένη φάση βρίσκονται οι διαδικασίες πώλησης για τα λιμάνια Βόλου και Ηρακλείου) αλλά και σε ένα νέο τομέα που αποτελεί εθνική επιλογή και θα υποστηριχτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή την συγχώνευση μικρών επιχειρήσεων ομοειδούς αντικειμένου, που από μόνες τους είναι προβληματικές, ή υπό επιτήρηση από διαχειριστή ΝΡL, ενώ ταυτόχρονα ή συγχώνευση τους δημιουργεί οικονομίες κλίμακας και ανταγωνιστικότερη λειτουργία και προϊόντα.

Ένα νέο σημαντικό έργο που υλοποιεί η εταιρεία στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η αξιολόγηση των επενδυτικών έργων επιχειρήσεων για τον δανεισμό τους από το ταμείο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v