Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεύμα: Δημοπρασίες για μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες

Σε όλα τα έργα ισχύος 900 MW, θα υπάρχει η δέσμευση να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν το δ’ τρίμηνο του 2025, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το Ταμείο Ανάπτυξης. Ιούνιο η πρώτη δημοπρασία.

Ρεύμα: Δημοπρασίες για μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες

Δεν είναι δυνατή η ανάπτυξη και αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, χωρίς να συνοδεύεται από συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η πραγματικότητα αυτή ήρθε στην επιφάνεια μετά τα προβλήματα που ανέδειξε ο ΑΔΜΗΕ για τον κίνδυνο ευστάθειας του Συστήματος.

Η μεγάλη διείσδυση της παραγωγής των ΑΠΕ, που μπαίνουν κατά προτεραιότητα, εμφανίσθηκε να συνιστά υπαρκτό πρόβλημα που απειλεί να διαταράξει το ηλεκτρικό ισοζύγιο, υπό συνθήκες μειωμένης ζήτησης. Από τη μία πλευρά, δεν υπάρχει η ισορροπία συστημάτων αποθήκευσης και από την άλλη, εκτοπίζονται θερμικές μονάδες, που λειτουργούν ως πολύτιμη εφεδρεία.

Οι πρώτες αυτόνομες (standalone) μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες υπολογίζεται να λειτουργήσουν στη χώρα μας στα τέλη του 2025. Κι αυτό γιατί μόλις τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται έξαρση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για μονάδες αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να έχουν εκδοθεί ως τώρα άδειες από τη ΡΑΕ συνολικής ισχύος 22,5 GW, που θεωρείται ότι υπερβαίνει κατά πολύ τις ανάγκες του εγχώριου συστήματος.

Ένα πρώτο κομμάτι από τα έργα αυτά, για αποθήκευση με μπαταρίες, ισχύος 900 MW, πρόκειται να μπουν σε τροχιά κατασκευής, μέσω δημοπρασιών που θα προκηρύξει η ΡΑΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν σε αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης, για τις οποίες προβλέπεται επενδυτική ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Με το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί έως το 40% του CapEx των επιλέξιμων μονάδων, μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, οι οποίες θα εξασφαλίσουν, παράλληλα, και λειτουργική ενίσχυση για μία δεκαετία.

Εντός του Απριλίου, λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα εκδοθεί Υπουργική Απόφαση, που θα περιγράφει την τιμή εκκίνησης, τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό θα επιτρέψει στη ΡΑΕ να προχωρήσει στη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης, που τοποθετείται στα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου. Η πρώτη δημοπρασία εκτιμάται ότι θα γίνει στα τέλη Ιουνίου για την έγκριση έργων ισχύος 450 MW, για να ακολουθήσει άλλη μία ως τα τέλη του 2023, για τα υπόλοιπα 450 MW.

Όλα τα έργα, δηλαδή, τα 900 MW, θα αναλάβουν τη δέσμευση να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν στο δ’ τρίμηνο του 2025, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το Ταμείο Ανάπτυξης για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

Τα έργα που θα προκριθούν στους δύο διαγωνισμούς θα είναι αυτά που θα διεκδικήσουν τα μικρότερα εγγυημένα έσοδα, τα οποία θα συνιστούν τη λειτουργική ενίσχυσή τους για δέκα χρόνια. Εφόσον οι αποζημιώσεις τους από την αγορά θα υπερβαίνουν την εγγυημένη ταρίφα που θα εξασφαλίσουν, τότε θα είναι υποχρεωμένα, με σύμβαση που θα υπογράψουν, να επιστρέψουν τη διαφορά, όπως ισχύει με τις ΑΠΕ.

Επίσης, θα προβλέπεται να μην υπάρχει ιδιοκτησιακή συγκέντρωση των έργων που θα προκριθούν και να μην μπορούν να συμμετάσχουν μπαταρίες αποθηκευτικής ισχύος πάνω από 100 MW.

Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να υπάρξει γεωγραφική διασπορά των μονάδων αποθήκευσης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον εννέα από κάθε διαγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v