Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπόθεση Shelman: Ωρα ανακοινώσεων στη δικαστική κόντρα Ακρίτα-Alfa Wood

Γιατί η Ακρίτας στρέφεται κατά της Alfa Wood για την εξαγορά της πρώην βιομηχανίας Shelman στη Ροδόπη. Κρίνεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Ο επίμαχος πλειστηριασμός.

Υπόθεση Shelman: Ωρα ανακοινώσεων στη δικαστική κόντρα Ακρίτα-Alfa Wood

Θέμα λίγων ημερών αναμένεται ότι είναι η έκδοση της δικαστικής απόφασης για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε η εισηγμένη εταιρεία Ακρίτας προκειμένου να ακυρωθεί η πώληση των εγκαταστάσεων της πρώην βιομηχανίας Shelman στη Ροδόπη, σε επιχείρηση συμφερόντων του Αντώνη Αδαμόπουλου (Όμιλος Alfa Wood).

Ειδικότερα, η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων συζητήθηκε στις 22 Μαρτίου και στα επιχειρήματα της Ακρίτας συμπεριλαμβανόταν το ότι η οικογένεια Αδαμόπουλου (μέσω της Alfa Wood) ήταν ο βασικότερος μέτοχος της Shelman, στα χέρια της οποίας η γνωστή βιομηχανία ξύλου υποχρεώθηκε να βάλει λουκέτο στο πρώτο μισό της προηγούμενης δεκαετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ακρίτας υποστηρίζει ότι μέσα από αυτή την πώληση θίγονται τα συμφέροντά της, καθώς από τη συγκεκριμένη διαδικασία προκύπτει ένας ακόμη ανταγωνιστής της (με παραγωγή στο διπλανό νομό, καθώς οι εγκαταστάσεις της Ακρίτας βρίσκονται στον Έβρο. Για το θέμα αυτό, υπάρχει και παλαιότερο δημοσίευμα του Euro2day.gr της 20ης Φεβρουαρίου).

Από την άλλη πλευρά, η πώληση του εργοστασίου της πρώην Shelman στη Ροδόπη έγινε μέσω ανοιχτού πλειστηριασμού, ο οποίος πέρασε από διάφορες φάσεις και διήρκησε συνολικά πολλά χρόνια. Καθ’ όλη αυτή τη χρονική περίοδο ούτε η Ακρίτας, ούτε κάποιος άλλος ενδιαφερόμενος κατέθεσε προσφορά, πέραν από τον όμιλο Alfa Wood, ο οποίος στα τέλη του 2022 κατέβαλε το ποσό των 5,77 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η Ακρίτας δεν είναι η μόνη εταιρεία του κλάδου που θα μπορούσε να θιγεί, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης (ίσως το 75%) καλύπτεται από εισαγωγές.

Για την απόκτηση του εργοστασίου της Shelman είχε ενδιαφερθεί και η EPS Woods των Μανώλη Σαχλού και Αντώνη Δαπόλα (έχει μάλιστα εξαγοράσει και το brand name Shelman), χωρίς ωστόσο να καταφέρει να βρει συγχρηματοδότες (μεταξύ άλλων είχε συνομιλήσει με funds, αλλά και με εισηγμένη εταιρεία από το χώρο των ακινήτων), με αποτέλεσμα να μην καταθέσει τελικά πρόταση.

Πάντως, η κυριότητα του εργοστασίου της Ροδόπης έχει ήδη περάσει στον όμιλο Alfa Wood, ο οποίος -όπως λέγεται από κύκλους στη Θράκη- έχει ξεκινήσει κάποιες πρώτες επαφές με εργολάβους και λοιπούς πιθανούς συνεργάτες, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης στο εργοστάσιο. Το θέμα της -μερικής έστω- επαναλειτουργίας της Shelman έγινε δεκτό με ικανοποίηση από την κοινωνία της Ροδόπης, καθώς αναμένεται να δημιουργήσει -άμεσα και έμμεσα- νέες θέσεις εργασίας στο νομό.

Η Shelman πέρα από τη μονάδα της Ροδόπης διέθετε και εργοστάσιο στην Εύβοια, (το οποίο είχε διακόψει τη λειτουργία του πριν μπει λουκέτο στη εταιρεία), το ακίνητο του οποίου εκποιήθηκε σε εταιρεία συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μελισανίδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v