Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο διατηρήσιμο είναι το ρεκόρ κερδών της Ελινόιλ

Η εταιρεία στοχεύει στη διατήρηση της κερδοφορίας της μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στο δίκτυο πρατηρίων, δηλώνει η διοίκηση. Το πολυσχιδές αντικείμενο και οι προσδοκίες.

Πόσο διατηρήσιμο είναι το ρεκόρ κερδών της Ελινόιλ

Έντονη αίσθηση προκάλεσε στη χρηματιστηριακή αγορά η χθεσινή ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Ελινόιλ καθώς σε μια χρονιά που ο όγκος των πωλούμενων καυσίμων στην εγχώρια αγορά σημείωσε περιορισμένη άνοδο, η εισηγμένη κατάφερε να εκτοξεύσει την κερδοφορία της από τα 3,9 εκατ. του 2021 στα 12 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση στην πολυετή ιστορία της.

Ως αποτέλεσμα, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η μετοχή της Ελινόιλ τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με δείκτη P/E μόλις 4,4 και 25% χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (για τον δείκτη της μερισματικής απόδοσης θα πρέπει να περιμένουμε από τη διοίκηση να καταθέσει στους μετόχους τη σχετική πρότασή της). Έτσι, το μεγάλο ερώτημα εστιάζεται στο κατά πόσο μπορεί να είναι διατηρήσιμη μια τόσο υψηλή κερδοφορία ή έστω το ποσό εφικτό είναι να επαναληφθεί μια επίδοση που δεν υπολείπεται έντονα από αυτή των 12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία, το αντικείμενο της Ελινόιλ είναι πολυσχιδές, με την εισηγμένη να απευθύνεται σε πολλές, διαφορετικές μεταξύ τους αγορές, ορισμένες εκ των οποίων -όπως για παράδειγμα οι εξαγωγές και η ενέργεια- είναι ασταθείς, παρουσιάζοντας σημαντικές διακυμάνσεις κατά περιόδους. Στις δύο αυτές υποαγορές, όπως και σε εκείνη των στερεών καυσίμων, η εταιρεία πέρυσι σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις.

Η δραστηριοποίηση σε πολλές αγορές άλλωστε μειώνει το ρίσκο του ομίλου και μάλιστα αυτό συνέβαλε στο να επιτυγχάνονται κερδοφόρα αποτελέσματα ακόμη και σε πολύ δύσκολες περιόδους κατά το παρελθόν. Οι κερδοφορίες αυτές επίσης αποτελούν «καύσιμο» προκειμένου η εταιρεία να αντλεί πόρους και να επενδύει στο κομμάτι της πράσινης μετάβασης. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να βεβαιώσει από τώρα ότι οι τόσο καλές περυσινές επιδόσεις στα προαναφερθέντα μέτωπα μπορούν να επαναληφθούν και φέτος.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με ένα μικρό «μείον» (που είναι οι χαμηλότερες πωλήσεις καυσίμων θέρμανσης, λόγω του πολύ ήπιου χειμώνα) και ένα μεγαλύτερο «συν» που εστιάζεται στις ισχυρές προσδοκίες για την πορεία του τουρισμού, με την Ελινόιλ να επηρεάζεται σε έντονο βαθμό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των πρατηρίων της είναι τοποθετημένο σε νησιά και λοιπές τουριστικές περιοχές.

Από την πλευρά της, πάντως, η διοίκηση της Ελινόιλ δηλώνει ότι «για το 2023, η εταιρεία στοχεύει στη διατήρηση της κερδοφορίας της μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στο δίκτυο πρατηρίων, με την αύξηση των μεριδίων αγοράς των ενεργειακών σταθμών και της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την εξεύρεση νέων αγορών και προϊόντων στο διεθνές εμπόριο. Παράλληλα, θα υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για τη βελτίωση των υποδομών στους σταθμούς ανεφοδιασμού στις μαρίνες και θα εστιάσει στην υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της με τη λειτουργία του πρώτου σταθμού ανεφοδιασμού LNG-CNG σε συνεργασία με την εταιρεία BlueGrid και την υλοποίηση του μεγαλύτερου τμήματος της συμφωνίας με τη ΔEΗ για την εγκατάσταση φορτιστών στο δίκτυό της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v