Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Helleniq Energy: Το 2025 η πρώτη γεώτρηση για υδρογονάνθρακες

Εχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες στα μπλοκ του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου, στο μπλοκ 2 και στα δύο οικόπεδα Δ-ΝΔ της Κρήτης, είπε ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης. Προβλέπει αύξηση τιμών ρεύματος τον χειμώνα.

Helleniq Energy: Το 2025 η πρώτη γεώτρηση για υδρογονάνθρακες

Προς τα τέλη του 2024 εκτιμάται ότι θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις στα θαλάσσια οικόπεδα τα οποία διαθέτει ως μισθωτής ή συμμετέχει σε κοινοπραξία η Helleniq Energy.

Μιλώντας πριν από λίγο στο Φόρουμ των Δελφών, ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμικές έρευνες στα μπλοκ του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου (το 100% ανήκει στην εταιρεία), στο μπλοκ 2 (με την Energean) και στα δύο οικόπεδα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (με την ExxonMobil).

Σε αυτή τη φάση γίνεται η επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθηκαν και στο επόμενο έτος προβλέπεται να ληφθεί η επενδυτική απόφαση για να γίνουν οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις, με το αισιόδοξο σενάριο, όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, το 2025.

Εξάλλου, ο CEO της Helleniq Energy προέβλεψε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα, που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις τιμές του ρεύματος. Κι αυτό γιατί ο φετινός ήπιος χειμώνας μπορεί να συνέβαλε στο να κινηθεί πτωτικά το αέριο, ωστόσο, εξάντλησε τα υδατικά αποθέματα της Ευρώπης, οπότε θα χρειαστεί να δουλέψουν περισσότερο εξισορροπητικά οι μονάδες φυσικού αερίου για να καλυφθεί η ζήτηση.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι στους επόμενους μήνες ο όμιλος προχωρά στην κατασκευή δύο ακόμη φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ πραγματοποιεί ανοίγματα και στο εξωτερικό, αρχικά με την εξαγορά μικρής μονάδας ΑΠΕ και στη συνέχεια με μεγαλύτερη.

Τέλος, έκανε αναφορά και στη φορολόγηση των υπερκερδών, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει ισορροπημένη προσέγγιση στο θέμα αυτό, καθώς τα κέρδη που αποκόμισαν οι εταιρείες χρειάζονται για τις επενδύσεις προς την πράσινη μετάβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v