Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β. Ψάλτης: Προτεραιότητα η διανομή μερίσματος

Οι εκλογές δεν έχουν παγώσει τα επενδυτικά σχέδια, επεσήμανε ο CEO της Alpha Bank. Πώς τοποθετήθηκε στους αναλυτές για: μέρισμα, buy back, νέες συνθετικές τιτλοποιήσεις, νέα NPEs και εκδόσεις ομολόγων.

Β. Ψάλτης: Προτεραιότητα η διανομή μερίσματος

«Προτεραιότητά μας είναι η διανομή μερίσματος 20% από τα κέρδη του 2023», δήλωσε στους αναλυτές κατά τη διάρκεια του conference call για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης. Ο CFO Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου επεσήμανε ότι το μέρισμα θα δοθεί με την μορφή μετρητών και οι όποιες άλλες εναλλακτικές όπως το buy back αποτελούν εργαλεία που θα τεθούν σε εφαρμογή σε δεύτερο χρόνο. Επί του παρόντος για το ζήτημα του μερίσματος η τράπεζα βρίσκεται σε διάλογο με τις εποπτικές αρχές και αναμένει εντός του έτους να λάβει την σχετική απάντηση.

Οι εκλογές και οι επενδύσεις

Ερωτηθείς ο κ. Ψάλτης για το αν οι εκλογές επηρεάζουν τα επενδυτικά σχέδια άρα κατ` επέκταση και την τραπεζική χρηματοδότηση αυτών τόνισε: «Οι πελάτες μας δεν έχουν σταματήσει-παγώσει τα επενδυτικά τους σχέδια, ούτε έχουν φρενάρει τις επενδυτικές τους ιδέες. Είναι αναμενόμενο η προεκλογική περίοδος να προκαλεί μια στασιμότητα ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε πάγωμα των επενδύσεων».

Η έκδοση ομολόγων

Η τράπεζα σύμφωνα με τον κ. Παπαγαρυφάλλου έχει ήδη προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων οπότε διαθέτει την χρονική άνεση να περιμένει το κατάλληλο παράθυρο ευκαιρίας παρακολουθώντας τις εξελίξεις στις αγορές.

Τα NPEs

«Παρακολουθούμε τα δανειακά χαρτοφυλάκια και δεν φαίνεται να υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων πέραν των αναμενόμενων», ανέφερε ο κ. Παπαγαρυφάλλου, τονίζοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επηρεάσει το εισόδημα ωστόσο έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας των δανειοληπτών. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι νέες εισροές NPEs άγγιξαν τα 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 90 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα δάνεια που είχαν μπει στα moratorium και από την δεξαμενή των δανείων που ρυθμίσθηκαν μέσω του εξωδιακαστικού.

Εντός του 2023 η Alpha Bank θα προχωρήσει σε αντιμετώπιση 400 εκατ ευρώ NPEs με οργανικά μέσα και σε δύο τιτλοποιήσεις: μία συνθετική ναυτιλιακών δανείων, η οποία θα υλοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο και μια ακόμη συνθετική που θα ακολουθήσει εντός του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v