Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πέντε στόχοι της Alpha Trust Ανδρομέδα

Η στρατηγική, οι επιδόσεις και οι μετοχές στις οποίες ποντάρει η ΑΕΕΧ. Τι είπε στους αναλυτές ο CEO της εισηγμένης, κ. Βασίλης Κλέτσας.

Οι πέντε στόχοι της Alpha Trust Ανδρομέδα

Στη στρατηγική διαχείρισης που ακολουθεί η Alpha Trust Ανδρομέδα και στις πέντε κυριότερες επιδιώξεις της γνωστής Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ) αναφέρθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Βασίλης Κλέτσας, στα πλαίσια της ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών.

Ο CEO της Alpha Trust Ανδρομέδα σημείωσε πως η εταιρεία του εστιάζει στην επιλογή εταιρειών με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία και προοπτικές, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής τους στο Γενικό Δείκτη.

Ειδικότερα, σε εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω του ενός δισ. ευρώ, η ΑΝΔΡΟ έχει τοποθετημένο το 32% του χαρτοφυλακίου της, ενώ οι εταιρείες της κατηγορίας αυτής αντιστοιχούν στο 77,8% της συνολικής αποτίμησης του ΧΑ. Σε εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση μεταξύ 200 εκατ. και ενός δισ. ευρώ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 16,7% και 25,6% αντίστοιχα, ενώ στις εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ, 5,5% και 32,87% αντίστοιχα.

«Έχουμε δώσει έμφαση αναλογικά περισσότερο σε μετοχές της μεσαίας και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα σε τίτλους στους οποίους πιστεύουμε ότι κρύβονται υπεραξίες για διάφορους λόγους, όπως π.χ. επειδή η εμπορευσιμότητά τους είναι χαμηλή, ή γιατί δεν εκπονούνται για αυτές χρηματιστηριακές αναλύσεις. Όταν παρατηρούμε κάποιες υπερβολές, τότε τοποθετούμαστε με μακροπρόθεσμη προοπτική, χωρίς να έχουμε το άγχος πιθανών κεφαλαιακών εκροών καθώς εμείς είμαστε fund κλειστού τύπου».

Αυτά δήλωσε ο CEO της εταιρείας Βασίλης Κλέτσας, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων πως:

α) Στόχος είναι η επίτευξη θετικών αποδόσεων σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα. Για παράδειγμα, από το έτος 2000 το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας έχει καταγράψει κέρδη 128,7% έναντι απωλειών 46,4% του Γενικού Δείκτη Συνολικής Απόδοσης. Αυτό κατά ένα σημαντικό μέρος οφείλεται στη σχετικά περιορισμένη συμμετοχή του χρηματοοικονομικού κλάδου, ο οποίος υποχρεώθηκε σε μεγάλη πτώση κατά την προηγούμενη δεκαετία. Για τον ίδιο λόγο, η ΑΝΔΡΟ έχει υποαποδώσει έναντι του Γενικού Δείκτη Συνολικής Απόδοσης κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

β) Συνήθως το χαρτοφυλάκιο της ΑΝΔΡΟ παρουσιάζει χαμηλότερες διακυμάνσεις από αυτό του Γενικού Δείκτη.

γ) Κατά καιρούς παρατηρείται χαμηλή συνδιακύμανση μεταξύ της πορείας του χαρτοφυλακίου της εισηγμένης και των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών.

Η τρέχουσα κατάσταση

Με βάση τα στοιχεία της 28ης Απριλίου του 2023, η Alpha Trust Ανδρομέδα είχε καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) 27,31 εκατ. ευρώ, ή 7,73 ευρώ ανά μετοχή με το discount του τίτλου στο ΧΑ να διαμορφώνεται στο 11,5% (σήμερα έχει αυξηθεί περαιτέρω).

Η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου την 31η/03/2023 περιλάμβανε επενδύσεις σε εισηγμένες μετοχές στο Χ.Α. κατά 84,09% και τοποθετήσεις σε ομολογίες και αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς κατά 12,91% ως ποσοστά επί του ενεργητικού του. Οι δέκα μεγαλύτερες επενδυτικές τοποθετήσεις ήταν κατά σειρά σε τίτλους των εταιρειών Quest Holdings, Τιτάν, Viohalco, Jumbo, Π. Πετρόπουλος, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, ΟΤΕ, Entersoft και Cenergy.

Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η εταιρεία κατέγραψε καθαρά κέρδη 1,949 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων αντανακλά κεφαλαιακές υπεραξίες.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας οι βασικές της επιδιώξεις είναι:

  1. Η βελτίωση της εμπορευσιμότητας της μετοχής στο ταμπλό του ΧΑ (έχει προσληφθεί και δεύτερος market maker)
  2. Η μείωση του discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή έναντι της εσωτερικής της αξίας (NAV)
  3. Η προσπάθεια για υψηλή απόδοση χρηματικών διανομών.
  4. Η εστίαση του χαρτοφυλακίου σε ζητήματα που άπτονται των ESG κριτηρίων και
  5. Η συνέχιση της υπεραπόδοσης έναντι του δείκτη αναφοράς (Γενικός Δείκτης ΧΑ συνολικής απόδοσης) σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v