Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καραβίας: Μέρισμα τουλάχιστον 25% από τα κέρδη του 2023

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank στους αναλυτές για την ανάγκη μείωσης της έκθεσης των τραπεζών στα εμπορικά ακίνητα, το χρονοδιάγραμμα του share buy back, τη ζήτηση δανείων, τα νέα NPEs και τον στόχο έκδοσης Tier II.

Καραβίας: Μέρισμα τουλάχιστον 25% από τα κέρδη του 2023

«Το share buy back του 1,4% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποτελεί την πρώτη κίνηση επιβράβευσης των μετόχων. Στόχος μας είναι να διανείμουμε μέρισμα τουλάχιστον 25% το 2024 από τα κέρδη του 2023», τόνισε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα του υλοποίησης του buy back, είπε πως εντός των επόμενων εβδομάδων η επίσημη πρόταση θα πάρει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, τον Ιούλιο θα κατατεθεί στο ΤΧΣ και έκτοτε απαιτείται χρόνος 6 με 8 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά του κ. Καραβία για τα εμπορικά ακίνητα. «Όλες οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους στα εμπορικά ακίνητα. Στην Eurobank αυτός είναι ο στόχος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η τράπεζα διαθέτει απευθείας και όχι ως εγγυήσεις επί δανείων 1,7 δισ. ευρώ εμπορικά ακίνητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βουλγαρία, την Κύπρο και το Λονδίνο.

Νέα NPEs

Το πρώτο τρίμηνο δεν υπήρξαν νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να δημιουργηθούν 60 εκατ ευρώ νέα NPEs, ωστόσο όπως επεσήμανε η διοίκηση της Eurobank δεν αλλάζει η αρχική εκτίμηση για νέα NPEs ύψους 400 εκατ ευρώ για το σύνολο του 2023.

Νέα δάνεια

Το φρένο στις εκταμιεύσεις νέων δανείων το πρώτο τρίμηνο του έτους αποδίδεται, σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, στις αποπληρωμές δανείων από επιχειρήσεις με ισχυρή ρευστότητα, κάτι που αποτυπώνεται και στην μείωση των corporate καταθέσεων.

«Το δεύτερο τρίμηνο η εικόνα δεν αλλάζει και αναμένεται το δεύτερο 6μηνο του 2023 να αυξηθεί η ζήτηση νέων δανείων», ανέφεραν τα στελέχη της τράπεζας και πρόσθεσαν: «Ο στόχος για νέα δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2023 δεν αλλάζει, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να σημειωθεί μια μείωση της τάξεως του 10%-15%».

MREL/Tier II

Η Eurobank έχει πιάσει τον απαιτούμενο στόχο στις εκδόσεις MREL και στην στρατηγική της περιλαμβάνεται η έκδοση ομολόγου Tier II. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί προς το τέλος του 2023, το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v