Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ επενδύσεων από την Flexopack

Πώς θα διατεθούν 40 εκατ. ευρώ για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και βελτίωση παραγωγικότητας. Η αύξηση του κόστους και του ανταγωνισμού και οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά.

Ρεκόρ επενδύσεων από την Flexopack

Επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ προγραμματίζει να υλοποιήσει η Flexopack έως το 2026, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας και τη βελτίωση της παραγωγικότητάς της.

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας Σπύρος Γκινοσάτης, στα πλαίσια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών, σημειώνοντας προς πρόκειται για το μεγαλύτερο επενδυτικό κύκλο που έχει σχεδιάσει ο όμιλος στην ιστορία του, καθώς και ότι στο συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

  • Η περαιτέρω επέκταση των εγκαταστάσεων στην παραγωγική μονάδα του Κορωπίου (πρόσθετες κτιριακές εγκαταστάσεις και παράλληλη απόκτηση επιπλέον μηχανολογικού εξοπλισμού).
  • Η επέκταση στο εργοστάσιο της Πολωνίας, η οποία ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες.
  • Η κατασκευή νέας μονάδας στην Αυστραλία, με στόχο την μετεγκατάσταση από το μέχρι σήμερα ενοικιαζόμενο χώρο.

Σύμφωνα με τον Σπύρο Γκινοσάτη, η Flexopack θα συνεχίσει να δίνει μεγάλη προσοχή στο χρηματοοικονομικό μέτωπο, επιβεβαιώνοντας τη μέχρι τώρα πολιτική του ομίλου που θέλει τη χρηματοδότηση των επενδύσεών του να χρηματοδοτείται στο μέγιστο βαθμό από ίδια κεφάλαια. Οι επενδύσεις αυτές θα οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όπως άλλωστε συμβαίνει στην εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια.

Η φετινή πορεία

Σε ότι αφορά τη φετινή πορεία της Flexopack, η -πάντοτε συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της- διοίκηση περιορίστηκε στο να εκφράσει την επιφυλακτικότητά της, λόγω: α) Της αύξησης του κόστους εξ’ αιτίας των πληθωριστικών πιέσεων β) Της έντασης του ανταγωνισμού σε διεθνές επίπεδο (πάνω από το 89% του κύκλου εργασιών αφορά πωλήσεις εκτός Ελλάδας).

Ειδικότερα, ο Σπ. Γκινοσάτης αναφέρθηκε σε κατηγορίες κόστους (πχ ορισμένες πρώτες ύλες και ναύλα) που εμφανίζουν κάποια πτώση και σε κάποιες άλλες οι οποίες παραμένουν σταθερές ή και ανεβαίνουν, συμπληρώνοντας πως η εταιρεία επιδίδεται σε μια προσπάθεια μετακύλισης του αυξημένου κόστους στους πελάτες της.

Σε ότι αφορά τον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό, πρόκειται ουσιαστικά για μια επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς έχουν αμβλυνθεί οι όποιες επιπτώσεις υπήρχαν λόγω των προβλημάτων στο μέτωπο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πάντως, η ζήτηση στη διεθνή αγορά συνεχίζει και φέτος την ελαφρά ανοδική της τάση από χρόνο σε χρόνο.

Τέλος, η διοίκηση της Flexopack εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, καθώς η σημαντική βελτίωσή τους έλαβε χώρα σε μια χρονιά έντονων προκλήσεων (πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας). Συγκεκριμένα, η εταιρεία αύξησε πέρυσι τις πωλήσεις της από τα 114 στα 151 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 18,5 στα 27,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη από τα 10,4 στα 14,1 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας θα προτείνει στην επικείμενη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v