Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Μυλωνάς: Διανομή του 20-30% των κερδών χρήσης 2023

Πρώιμη χαρακτήρισε τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη 2022 ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζες. Τι είπε στους αναλυτές για MREL, TLTRO, μέρισμα, ζήτηση δανείων και νέα NPEs.

Π. Μυλωνάς: Διανομή του 20-30% των κερδών χρήσης 2023

«Πρώιμη» χαρακτήρισε τη διανομή από τις ελληνικές τράπεζες μερίσματος από τα κέρδη του 2022 ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς μιλώντας στους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Αντίθετα, χαρακτήρισε πολύ καλές τις συνθήκες για διανομή το 2024 από τα κέρδη του 2023».

«Η Εθνική Τράπεζα θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια και την ισχυρή ρευστότητά της προς την κατεύθυνση αύξησης των χορηγήσεων αλλά και σε ευκαιρίες assets που θα προσθέσουν αξία», ανέφερε η διοίκησή της στους αναλυτές καθώς φέτος δεν προβλέπεται η διανομή μερίσματος ενώ από τα κέρδη του 2023 αναμένεται η διανομή μερίσματος σε ποσοστό επί των κερδών 20%-30%.

Τα κόκκινα δάνεια 

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 δεν υπήρξαν εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (μόλις 10 εκατ. ευρώ) ενώ το δεύτερο τρίμηνο αναμένεται αύξηση ωστόσο η αρχική πρόβλεψη της τράπεζας για νέα NPEs ύψους 350 εκατ. ευρώ το 2023 δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί με βάση την έως σήμερα πορεία.

Τα MREL

Στόχος της τράπεζας είναι η έκδοση τίτλου για την κάλυψη των απαιτήσεων MREL προς το τέλος του έτους στις αρχές του 2024. Το αν θα είναι senior ομόλογο ή Tier 2 θα εξαρτηθεί από την τιμολόγηση.

Ζήτηση δανείων

Το δεύτερο τρίμηνο υπάρχει μια αυξητική τάση στην ζήτηση νέων επιχειρηματικών δανείων, ωστόσο σοβαρή αύξηση αναμένεται το δεύτερο εξάμην της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Τα TLTRO

Το αργότερο στις αρχές του 2024 η Εθνική θα έχει αποπληρώσει το σύνολο των φθηνών δανείων TLTRO προς το ευρωσύστημα. Σήμερα ανέρχονται σε 4 δις ευρώ και μέχρι τον Ιούνιο του 2023 θα έχει αποπληρωθεί (ακόμη) ένα δις ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v