Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκάλυψε στους αναλυτές η διοίκηση της ElvalHalcor

Γιατί ο εισηγμένος όμιλος χαρακτηρίζει πολύ ισχυρά τα EBITDA πρώτου τριμήνου. Η πτώση στα καθαρά κέρδη και οι συγκρίσεις, οι επενδύσεις και η επόμενη μέρα.

Τι αποκάλυψε στους αναλυτές η διοίκηση της ElvalHalcor

Αρκετά ήταν τα ενδιαφέροντα στοιχεία που αναδείχθηκαν από τη διοίκηση του εισηγμένου ομίλου ELVALHALCOR, στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές, για τα αποτελέσματα τριμήνου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται ότι:

  • Παρά τη σαφή υποχώρηση της καθαρής κερδοφορίας, το EBITDA του πρώτου φετινού τριμήνου προσέγγισε αρκετά το αντίστοιχο περυσινό, με τον οικονομικό διευθυντή του ομίλου να το χαρακτηρίζει ως πολύ ισχυρό (αυτό εύλογα προκύπτει αν γίνει σύγκριση με την αντίστοιχη επίδοση του 2021).
  • Τα μη λειτουργικά «αποτελέσματα μετάλλων» από τα +26 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2021 και τα +28 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, φέτος διαμορφώθηκαν στο Q1 στα -14 εκατ. ευρώ. Άρα, αν κάποιος συνεκτιμήσει 42 εκατ. διαφορά στα αποτελέσματα μετάλλων, συν μια επιδείνωση των χρηματοοικονομικών εξόδων (αύξηση επιτοκίων) και μια περιορισμένη πτώση του EBITDA, τότε αντιλαμβάνεται το γιατί ψαλιδίστηκαν τόσο πολύ τα καθαρά κέρδη.
  • Οι επενδύσεις, από τα 145 εκατ. του 2021 και από τα 172 εκατ. του 2022, φέτος θα υποχωρήσουν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, αφήνοντας περιθώρια (υπό προϋποθέσεις) για μείωση του καθαρού δανεισμού. Πάντως, η διοίκηση θεωρεί τον τρέχοντα δείκτη «καθαρό χρέος προς EBITDA» (υπολογίζεται στο 3,6) ως ικανοποιητικό.
  • Από το δεύτερο περυσινό εξάμηνο είχε ξεκινήσει η υποχώρηση της ξέφρενης ζήτησης του πρώτου μισού του 2022, πτώση που συνεχίζεται και φέτος ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα. «Η ζήτηση είναι ασθενής παντού και περιμένουμε το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Διάγουμε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και αβεβαιότητας» αναφέρθηκε.
  • Η διοίκηση παραμένει αισιόδοξη σε μεσομακροπρόθεσμη βάση.
  • Ο όμιλος διαθέτει υψηλή παραγωγική δυναμικότητα προς εκμετάλλευση στον τομέα του αλουμινίου και αύξησε τη φετινή λειτουργική κερδοφορία στον κλάδο χαλκού (παρά την κρίση) καθώς η θυγατρική της Βουλγαρίας κατάφερε να πουλήσει προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας έναντι χαμηλότερου κόστους μετά τις επενδύσεις που υλοποίησε πέρυσι.
Να σημειωθεί ότι η μετοχή τελεί υπό διαπραγμάτευση πολύ κάτω από τη λογιστική της αξία. Ο τίτλος υποχώρησε κατά τη χθεσινή (πρώτη μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της) συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v