Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τον πήχη η CNL Capital

Ποιους λόγους επικαλείται η διοίκηση για να εξηγήσει την αισιοδοξία της για την πορεία το 2023. Η ζήτηση και ο ρόλος της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Ανεβάζει τον πήχη η CNL Capital

Την αισιοδοξία του για τη φετινή πορεία της CNL Capital εξέφρασε ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Παναγιώτης Λέκκας, στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Η CNL Capital έχει ως αντικείμενο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων μέσω κάλυψης ομολόγων. Οι περισσότερες «επενδύσεις» (όπως χαρακτηρίζονται) αφορούν την κάλυψη ετήσιων ομολογιακών εκδόσεων (για κεφάλαιο κίνησης), ενώ η εισηγμένη έχει επεκταθεί και σε μεσοπρόθεσμης διάρκειας αντίστοιχες τοποθετήσεις.

Οι λόγοι στους οποίους η εισηγμένη εταιρεία βασίζει την αισιοδοξία της για την πορεία του 2023 είναι κυρίως:

  • Η αύξηση της ζήτησης που αντιμετωπίζει από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ειδικότερα, το 2023 η CNL Capital έχει προχωρήσει σε νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, με το ενεργητικό της να υπερβαίνει τα 13 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία. Μάλιστα, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει την αυξημένη αυτή ζήτηση έχει ήδη εκδώσει η ίδια μέσα στο πρώτο φετινό τετράμηνο τρία νέα ομολογιακά δάνεια, αντλώντας μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων 3,38 εκατ. ευρώ.
  • Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού (θετική επίδραση στα έσοδα της εισηγμένης), καθώς το μέσο σταθμικό επιτόκιο των επενδύσεων από το 9,69% στο τέλος του 2022, διαμορφώθηκε το 2023 σε 9,72% τον Ιανουάριο, σε 9,99% το Φεβρουάριο, σε 10,18% το Μάρτιο και σε 10,6% τον Απρίλιο.
  • Η πρόθεση για περαιτέρω αύξηση του ενεργητικού -μέσα από νέες εκδόσεις ομολογιακών δανείων και πρόσθετες επενδύσεις- με στόχο έως το τέλος του έτους να εξαντληθεί το όριο της επιτρεπόμενης μόχλευσης (δανειακά προς συνολικά κεφάλαια στο 100%).

Πέραν αυτών, η διοίκηση της CNL Capital απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μεταξύ άλλων ανέφερε:

  • Οι μικρομεσαίες εταιρείες ζητούν περισσότερη χρηματοδότηση προκειμένου να αναπτυχθούν και οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές στο να τις ικανοποιήσουν. Η ανάπτυξη της εναλλακτικής χρηματοδότησης φαίνεται να έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, με τη CNL να εξετάζει το λανσάρισμα και άλλων σχετικών προϊόντων.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει η CNL Capital είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε τόσο υψηλά επιτόκια (λόγω και του μοντέλου λειτουργίας τους) και δεν προβλέπεται η εισηγμένη να αντιμετωπίσει αξιοσημείωτο σχετικό πρόβλημα, για όσο διαρκέσει η περίοδος του υψηλού κόστους χρήματος.
  • Με δεδομένο ότι η γενική συνέλευση αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος (μικρά καθαρά κέρδη ύψους 34,5 χιλ. ευρώ το 2022, λόγω προβλέψεων που ενεγράφησαν για δύο επισφαλείς επενδύσεις), εξετάζεται το ενδεχόμενο διανομής προμερίσματος από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης το προσεχές φθινόπωρο.
  • Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο τρόπος χειρισμού των ιδίων μετοχών που κατέχει η εταιρεία (42.814 τεμάχια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v