Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις σε τέσσερα μέτωπα από τον όμιλο Quest

Το πρώτο φετινό τρίμηνο, ο όμιλος αύξησε τις πωλήσεις του από τα 238,1 στα 285,9 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτικές κινήσεις, η αναζήτηση στόχων για εξαγορές και η διεύρυνση της παρουσίας στις ΑΠΕ.

Κινήσεις σε τέσσερα μέτωπα από τον όμιλο Quest

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία, τους στόχους και τις προοπτικές του ομίλου, έδωσε η διοίκηση της Quest Holdings, στο πλαίσιο του χθεσινού conference call προς τους αναλυτές, σχετικά με τους τέσσερις τομείς δραστηριοποίησής της.

Συνολικά, το management της εισηγμένης (Απόστολος Γεωργαντζής διευθύνων σύμβουλος, Μάρκος Μπιτσάκος οικονομικός διευθυντής και Αλέξανδρος Ρούστας διευθυντής επενδυτικών σχέσεων) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

  • Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση της διοίκησης για τα οικονομικά μεγέθη του 2023, δηλαδή για αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών αντίστοιχη με αυτή της περασμένης χρονιάς. Οι συνολικές επενδύσεις προβλέπεται να υπερβούν φέτος τα 30 εκατ. ευρώ.
  • Θα επιδιωχθεί διεύρυνση της παρουσίας στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο μέσω εξαγορών όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αλλά και μέσω απ’ ευθείας ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει στόχος για δημιουργία σειράς φωτοβολταϊκών πάρκων με συμβόλαια σταθερού τιμολογίου, τα οποία θα είναι της τάξεως του 0,5 Mw.
  • Στην εμπορική δραστηριότητα του ομίλου, η μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών προήλθε εξαιτίας της απουσίας προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα (π.χ. πωλήσεις Apple) και των κρατικών επιδοτήσεων στα κλιματιστικά. Αντίθετα, η μείωση του περιθωρίου κέρδους στην ίδια δραστηριότητα ήταν αποτέλεσμα των αυξημένων αποσβέσεων (ολοκληρώθηκε η επένδυση του νέου αποθηκευτικού κέντρου) και του μεγαλύτερου κόστους χρηματοδότησης, εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων.
  • Στον τομέα των ολοκληρωμένων λύσεων, ο όμιλος έχει υπογεγραμμένες συμβάσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης άνω των 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο ελάχιστο ποσοστό αυτών έχει υλοποιηθεί έως και το πρώτο φετινό τρίμηνο, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται. Εκτιμάται πάντως ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί τα επόμενα τρίμηνα και ιδίως από το 2024. Πολιτική του ομίλου είναι να συνεχίσει τις στοχευμένες εξαγορές (όπως π.χ. αυτές της Intelli και της Έπαφος) προκειμένου να διεισδύσει σε κάθετες αγορές, αποκτώντας παράλληλα και τη σχετική εμπειρία-τεχνογνωσία. Όλα δείχνουν ότι οι προοπτικές του ομίλου στον συγκεκριμένο τομέα είναι σαφώς ανοδικές κατά τα επόμενα χρόνια, λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Στον χώρο των ταχυμεταφορών, το νέο αποθηκευτικό κέντρο της θυγατρικής ACS έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, διευρύνοντας το λειτουργικό περιθώριο κέρδους κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, τάση που θα συνεχιστεί στον βαθμό που αυξάνεται ο όγκος εργασιών της εταιρείας. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, η ACS βάσισε σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξή της στη διεύρυνση των μεριδίων της έναντι του ανταγωνισμού, καθώς η συνολική αγορά φάνηκε επηρεασμένη από τις πληθωριστικές πιέσεις που επικράτησαν στην οικονομία. Η ACS συνεχίζει τις επενδύσεις της σε «lockers» (έχει φτάσει στα 120), πλην όμως μέσω αυτών κινείται σήμερα πολύ χαμηλό ποσοστό του συνολικού της κύκλου εργασιών (μόλις γύρω στο 1%). Η ανάπτυξή τους θα βοηθήσει τα περιθώρια της ACS, ωστόσο απαιτούνται επενδύσεις και χρόνος.

Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, ο όμιλος αύξησε τις πωλήσεις του από τα 238,1 στα 285,9 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 16,87 στα 19,65 εκατ. και τα καθαρά κέρδη από τα 9,957 στα 10,057 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2022 είχαν καταγραφεί έκτακτα κέρδη ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Στις 31/12/2023 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ήταν αρνητικός (-15,77 εκατ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v