Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

AS Company: Το καθαρό ταμείο των 17,6 εκατ. και τα τουριστικά project

Τέσσερις καταλύτες για το α' φετινό εξάμηνο καταγράφει η διοίκηση της εισηγμένης. Σε φάση μελέτης τα τουριστικά projects στην περιοχή της Κρήτης.

AS Company: Το καθαρό ταμείο των 17,6 εκατ. και τα τουριστικά project

Μετά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σημείωσε πέρυσι η AS Company, με σαφώς θετικές προοπτικές ξεκίνησε η φετινή χρονιά, καθώς η εισηγμένη ωφελείται στο πρώτο μισό του 2023 όχι μόνο από την άνοδο των λειτουργικών της επιδόσεων, αλλά παράλληλα από τη μείωση του μεταφορικού κόστους, από την υποχώρηση του δολαρίου και από την ανάκαμψη που παρουσιάζει η διεθνής αγορά ομολόγων.

Ειδικότερα, η AS Company αύξησε το 2022 τις πωλήσεις της κατά 26,3% (από τα 22,69 στα 28,66 εκατ. ευρώ) και το EBITDA από τα 3,88 στα 4,66 εκατ. ευρώ, πλην όμως τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν από τα 4,37 στα 3,36 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πορείας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που διαθέτει η εταιρεία (θετικό καθαρό ταμείο 17,6 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022), το οποίο είναι τοποθετημένο κατά κύριο λόγο σε ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα θετικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του 2021 (+657 χιλ.) να μετατραπούν σε λογιστική (όχι πραγματοποιηθείσα) ζημία 826 χιλ. ευρώ πέρυσι, λόγω της γενικότερης πτώσης των τιμών των ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Στις 31/12/2022 τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης αντιστοιχούσαν σε 2,52 ευρώ ανά μετοχή.

Το 2023 έχει ξεκινήσει σαφώς καλύτερα από πέρυσι και αυτό οφείλεται σε τέσσερις κυρίως λόγους:

  • Πρώτον, στη συνεχιζόμενη σημαντική αύξηση των πωλήσεων που σημειώνει ο εισηγμένος Όμιλος κατά το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς.
  • Δεύτερον, στην αποκλιμάκωση του μεταφορικού κόστους από τα ξέφρενα επίπεδα του 2022.
  • Τρίτον, στην υποχώρηση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα των εισαγωγών (κοντά στο 80%) γίνεται με δολαριακούς όρους από χώρες της Ασίας.
  • Και τέταρτον, στην ανάκαμψη που έχουν σημειώσει οι τιμές των ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με αποτέλεσμα το περυσινό ζημιογόνο κονδύλι να έχει μετατραπεί σε κερδοφόρο.

Βέβαια, οι τρεις τελευταίοι παράγοντες ενδέχεται να διαφοροποιηθούν έως το τέλος της φετινής χρονιάς, ωστόσο μέχρι σήμερα τουλάχιστον, επηρεάσουν θετικά τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης.

Τουριστική επένδυση

Μέχρι σήμερα, η AS Company έχει αγοράσει συνολικά 82 στρέμματα στην Κρήτη με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση. Τα 52 στρέμματα αποτελούν ενιαία έκταση στην Ελούντα, ενώ τα υπόλοιπα 30 στρέμματα βρίσκονται σε άλλη περιοχή της Μεγαλονήσου. Η AS Company αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση της διερεύνησης των επιλογών της για το πώς θα εκμεταλλευθεί στις συγκεκριμένες εκτάσεις, εξετάζοντας παράλληλα τρόπους χρηματοδότησης των επενδύσεων μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Εγγύηση» μερισματικής απόδοσης

Από πέρυσι και για μια τριετία, η διοίκηση της εταιρείας έχει δεσμευθεί για καθαρή (μετά από φόρους) μερισματική απόδοση της τάξεως του 4%-5%, καθώς η εισηγμένη διαθέτει υπερβάλλουσα ρευστότητα και επιθυμεί να ικανοποιεί τους μετόχους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v