Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Robert Gauci: Η στρατηγική του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Πέρα από τη βασική προτεραιότητα «πρώτα η βιωσιμότητα μετά η κερδοφορία», σημαντική παράμετρος της νέας στρατηγικής είναι η αλλαγή κουλτούρας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Το πολυκαναλικό μοντέλο και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.

Robert Gauci: Η στρατηγική του CVC για την Εθνική Ασφαλιστική

Τη νέα στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η Εθνική Ασφαλιστική τα επόμενα χρόνια μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και το πέρασμα της πλειοψηφίας των μετοχών στο αμερικανικό fund CVC ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Robert Gauci.

«Το σπουδαιότερο στοιχείο είναι ότι μεταξύ κερδοφορίας και βιωσιμότητας, θα επιλέξουμε τη βιωσιμότητα, καθώς δεν είναι προτεραιότητά μας κάποια πρόσκαιρα οφέλη. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε στη ριζική αναδιοργάνωση της εταιρείας και θα δουλέψουμε πάνω σ’ αυτόν τον τομέα όσο χρονικό διάστημα (όσα χρόνια) και αν χρειαστεί προκειμένου να πετύχουμε», δήλωσε ο CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής, συμπληρώνοντας πως «οι αλλαγές θα γίνονται σταδιακά η μία μετά την άλλη».

Πέρα από τη βασική προτεραιότητα «πρώτα η βιωσιμότητα, μετά η κερδοφορία», άλλη σημαντική παράμετρος της νέας στρατηγικής είναι η αλλαγή κουλτούρας στην εταιρεία. Για παράδειγμα, όπως εξηγήθηκε, η Εθνική δεν αποβλέπει σε έναν απλό ασφαλιστή που απλά πουλάει ένα προϊόν, αλλά σε έναν «διευθυντή ορχήστρας», ο οποίος θα προσφέρει πλήρη κάλυψη και εξυπηρέτηση στον πελάτη, από την αρχή που θα υπάρξει ανάγκη έως την πλήρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό μπορεί να γίνει τόσο στην υγεία και τις καλύψεις οχημάτων όσο και σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες.

Όλα αυτά θα συμπληρωθούν από ένα πολυκαναλικό (omni channel) μοντέλο, το οποίο θα υποστηρίζεται από την τεχνολογία και την επεξεργασία δεδομένων.

Ρωτήσαμε τον Robert Gauci αν όλος αυτός ο μετασχηματισμός θα απαιτήσει πρόσθετους πόρους και αν ο νέος βασικός μέτοχος είναι διατεθειμένος να καλύψει μια ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα απαιτηθεί, για να λάβουμε την απάντηση: «Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας είναι πολύ υψηλοί και αυτή την περίοδο δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αν τώρα απαιτηθεί σε κάποια μελλοντική φάση, τότε ο μέτοχος θα συνδράμει υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα συνοδεύεται από ένα business plan που να αποδεικνύει τη χρησιμότητα μιας τέτοιας κίνησης».

Η χρονιά φέτος δεν ξεκίνησε τόσο καλά για τα αποτελέσματα της εταιρείας, κυρίως λόγω των εξελίξεων στον κλάδο της υγείας: Αφενός, ήρθαν στο προσκήνιο οι νοσηλείες πολλών ασθενών που ανέβαλαν την αντιμετώπιση των ζητημάτων τους λόγω της πανδημίας και αφετέρου, έχει επιδράσει και ο υπάρχων πληθωρισμός που ανεβάζει αποζημιώσεις και δαπάνες. Πάντως, η κατάσταση έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

Αποχωρήσεις-προσλήψεις προσωπικού

Σύμφωνα με τον Robert Gauci, στα τέλη Αυγούστου θα έχει λυθεί το ζήτημα των «ενοικιαζόμενων εργαζομένων» της εταιρείας, καθώς η πλειονότητα αυτών θα ενταχθεί στο προσωπικό της Εθνικής Ασφαλιστικής (ως «σύμβουλοι διοίκησης», σύμφωνα με πληροφορίες), ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι θα σταματήσουν να εργάζονται για λογαριασμό της εταιρείας. Ωστόσο, ο CEO δεν επιβεβαίωσε το ποσοστό διατήρησης του 65%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου αριθμού.

Από την Εθνική Ασφαλιστική αποχώρησαν κατά την τελευταία διετία πάνω από 150 άτομα μέσω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου (117 πέρυσι και 37 φέτος) ενώ θα σταματήσει να εργάζεται και ένα σημαντικό ποσοστό από τους περίπου 215 «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους.

Στην ερώτηση σχετικά με το πώς θα μπορεί να λειτουργεί η εταιρεία μετά από αυτό, ο Robert Gauci απάντησε ότι ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται προσλήψεις και προγραμματίζεται να υπάρξουν πολλές άλλες, σε τομείς που υπάρχει ανάγκη, όπως στα μέτωπα των data και του digital.

«Οι νέοι εργαζόμενοι ίσως και να είναι περισσότεροι από τους αποχωρήσαντες» αναφέρθηκε. Σημειώθηκε επίσης πως συχνά επιλέγονται άτομα που μέχρι τώρα έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλους χώρους, πέραν του ασφαλιστικού κλάδου, προκειμένου να φέρουν στην Εθνική μια νέα οπτική στα πράγματα, με τις ικανότητές τους και την εμπειρία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v