Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ψάχνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην Ουγγαρία

Πρώτη ελληνική εταιρεία που εισάγεται στο CEEGEX. Επιπλέον η εταιρεία έχει αποκτήσει και άδεια προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα, η οποία θεωρείται περιφερειακό hub φυσικού αερίου.

Τι ψάχνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας στην Ουγγαρία

Το 47ο μέλος του Χρηματιστηρίου Φυσικού Αερίου της Ουγγαρίας (Central Easter European Gas Exchange, CEEGEX) είναι από τις 30 Μαΐου η ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η ελληνική εταιρεία αποκτά έτσι πρόσβαση στην ουγγρική αγορά, μέσω της διαπραγμάτευσης ποσοτήτων αερίου στη spot αγορά του Χρηματιστηρίου, δίπλα σε σημαντικά ευρωπαϊκά ονόματα όπως η Alpiq Energy, η Engie SA, η EON, η GEN, η OMV, η RWE Supply & Trading, η Trafigura Nat Gas, η Uniper, κ.λπ.

Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εταιρεία που εισάγεται στο CEEGEX, το οποίο είναι ο διαχειριστής της οργανωμένης αγοράς φυσικού αερίου της Ουγγαρίας. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει αποκτήσει και άδεια προμήθειας φυσικού αερίου στη χώρα αυτή.

Η επιλογή του CEEGEX υπαγορεύθηκε, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, λόγω της υψηλής ρευστότητας που διαθέτει, αλλά και της διασύνδεσής του με άλλες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Θεωρείται περιφερειακό hub αερίου, προσφέροντας ένα ακόμη πλεονέκτημα στη ΔΕΠΑ: μελλοντικές συμπράξεις και συνεργασίες με άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου καθώς, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «μέσω της έναρξης δραστηριοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο CEEGEX καθίσταται εφικτός ένας επιπλέον “κοινός τόπος” πραγματοποίησης εμπορικών συναλλαγών».

Μετά την επέκταση της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε όλες σχεδόν τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τώρα «βάζει πόδι» και στην ουγγρική αγορά, ενισχύοντας έτσι τη διεθνή παρουσία της. Η εταιρεία διαθέτει ήδη ένα σημαντικό, όπως το χαρακτηρίζει, πελατολόγιο ευρωπαϊκών εταιρειών, το οποίο επιδιώκει να εμπλουτίσει με δυνητικούς πελάτες από την αγορά της Ουγγαρίας.

Παράλληλα, συμμετέχει και στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, με τις συναλλαγές της να καλύπτουν κυρίως ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Να θυμίσουμε ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας συμμετέχει με ποσοστό 20% στην εταιρεία Gastrade, που «τρέχει» το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με τους Ελμίνα Κοπελούζου, ΔΕΣΦΑ, Gaslog και Bulgartransgaz (με ανάλογα ποσοστά), καθώς και στην εταιρεία Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Μονοπρόσωπη Α.Ε. με 29%.

Η εταιρεία, στην οποία η ΔEΗ κατέχει το 51% και το 20% η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου, έχει δρομολογήσει την κατασκευή, στην Αλεξανδρούπολη, μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστικής ισχύος 840 MW.

Η ΔΕΠΑ διαθέτει, επίσης, το 100% της Φυσικό Αέριο, που δραστηριοποιείται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και αερίου, ενώ διεκδικεί παρουσία και στις ΑΠΕ, με την εξαγορά του 49% της North Solar και το 100% της New Spes Concept.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v