Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Space Hellas: Αισιοδοξία αλλά και προκλήσεις για το 2023

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων κυμαίνεται γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη διοίκηση. Οι προκλήσεις και οι κινήσεις για μεγαλύτερες συνέργειες εντός ομίλου.

Space Hellas: Αισιοδοξία αλλά και προκλήσεις για το 2023

Την αισιοδοξία της για τη φετινή πορεία και για τις μελλοντικές προοπτικές της Space Hellas εξέφρασε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, επισημαίνοντας ωστόσο και κάποιες προκλήσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στον κλάδο της πληροφορικής.

Ειδικότερα, ο CEO του ομίλου Γιάννης Μερτζάνης αναφέρθηκε στο υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων που κυμαίνεται γύρω στα 150 εκατ. ευρώ (έναντι 100 εκατ. ευρώ πέρυσι) καθώς και στον υπάρχοντα στόχο το ποσό αυτό να αυξηθεί κατά τα επόμενα χρόνια, βοηθούμενο από τα δημόσια έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάπτυξης και το νέο ΕΣΠΑ. Πέραν αυτών, ο Γιάννης Μερτζάνης σημείωσε τις κινήσεις που σχεδιάζονται προκειμένου να δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των εταιρειών του ομίλου, αλλά και την προσπάθεια βελτίωσης της αποδοτικότητας μέσα από την έμφαση στο λογισμικό και τις υπηρεσίες.

Η διοίκηση όμως της Sρace Hellas αναφέρθηκε και σε υπάρχουσες προκλήσεις, επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες του κλάδου θα πρέπει να δουλέψουν εντατικά όχι μόνο για να παραδώσουν έγκαιρα και σωστά τα έργα που έχουν αναλάβει και θα αναλάβουν στο μέλλον, αλλά και για να τα πράξουν όλα αυτά μέσα σε μια περίοδο όπου όλες οι βασικές κατηγορίες κόστους έχουν αυξηθεί, όπως οι αμοιβές του προσωπικού, το κόστος του εξοπλισμού και φυσικά το ύψος των επιτοκίων.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Γιάννης Δουλαβέρης, αφού αναφέρθηκε στην εκτίναξη των οικονομικών επιδόσεων κατά την προηγούμενη πενταετία, δεν παρέλειψε να επισημάνει και την αύξηση του δανεισμού της εισηγμένης (θα ανεβάσει το κόστος χρηματοδότησης) την οποία απέδωσε κυρίως σε δύο παράγοντες:

  1. Στις επενδύσεις ύψους 29,1 εκατ. ευρώ που έλαβαν χώρα κατά την τριετία 2020-2022 (μεταξύ άλλων 16,2 εκατ. σε εξαγορές άλλων εταιρειών και 9,5 εκατ. σε εξοπλισμό και λογισμικό) οι οποίες σε σημαντικό βαθμό στόχο έχουν να αποδώσουν περισσότερο σε βάθος χρόνου.
  2. Στα αυξημένα ανεκτέλεστα έργα που έχουν αναληφθεί και συχνά έχουν χρηματοδοτηθεί με τη μέθοδο του project finance.

Πάντως, τόσο σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, όσο και σε ετήσια βάση, ο όμιλος προσδοκά φέτος υψηλότερο κύκλο εργασιών σε σχέση με πέρυσι, παρά το ότι η διεξαγωγή των εκλογών προκάλεσε κάποιες ολιγόμηνες καθυστερήσεις στις δρομολογήσεις κάποιων έργων.

Από την άλλη πλευρά όμως, η Space Ηellas ωφελείται φέτος από τη διεξαγωγή των εκλογών, καθώς το έργο της τεχνολογικής υποστήριξής τους το ανέλαβε η κατά 60% θυγατρική SingularLogic (το υπόλοιπο 40% ανήκει στην Epsilon Net). Ειδικότερα, για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η SingularLogic αποκόμισε έσοδα 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα λάβει για την επικείμενη αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου δεν έχει ακόμη οριστεί, καθώς βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση. Να σημειωθεί πως διπλή εκλογική αναμέτρηση σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Οκτώβριο.

Το 2022 η Space Ηellas αύξησε τον κύκλο εργασιών της από τα 103,3 στα 128,6 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 9,45 στα 10,81 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 3,845 στα 4,685 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 0,1314 ευρώ ανά μετοχή. Τέλος, η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε αγορές ιδίων μετοχών, παρά το ότι υπάρχει ήδη απόφαση γενικής συνέλευσης που δίνει μια τέτοια δυνατότητα στη διοίκηση της Sρace Hellas.

Τέλος, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Η Web IQ (συμμετοχή 32,28%) όχι μόνο έχει περάσει στην κερδοφορία, αλλά επιπλέον ανεβάζει τις επιδόσεις της. Βοηθά τον Όμιλο τόσο στο να συμμετέχει σε αναπτυξιακά έργα, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να προσδώσει σημαντικές υπεραξίες στο μέλλον, εντασσόμενη σε ένα ευρύτερο σχήμα.
  • Η Space Ηellas διαθέτει εννέα καταστήματα «Space Hub» ανά την Ελλάδα (όχι franchising, ιδιοκτησίες τρίτων), μέσω των οποίων όχι μόνο προωθεί προϊόντα τηλεφωνίας, αλλά παράλληλα προσφέρει λύσεις ενέργειας και πληρωμών. Στόχος είναι να διευρυνθεί ο αριθμός αυτών των καταστημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v