Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτικές κινήσεις στα ακίνητα από Centric

Σε ποιους τομείς αναμένει αυξημένα έσοδα φέτος η εισηγμένη. Οι θετικές υπεραξίες και τα ξενοδοχεία σε Μύκονο και Αράχοβα. Τι είπε η διοίκηση στη γενική συνέλευση για τις συμμετοχές σε CD Media και Προοδευτική.

Επενδυτικές κινήσεις στα ακίνητα από Centric

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία της για ανοδική πορεία των φετινών οικονομικών επιδόσεων της Centric εξέφρασε η διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, με τον πρόεδρο της εισηγμένης Νικόλαο Μαρινάκο να αναλύει μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τα σχέδια και τις προοπτικές της.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Αναμένεται φέτος μια αύξηση της τάξεως του 10%-15% στα έσοδα της δραστηριότητας της «εν πλω ψυχαγωγίας» καθώς μεταξύ άλλων ο κλάδος της κρουαζιέρας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας κατά το πρώτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς (μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας) ενώ φέτος θα δουλέψει σε δωδεκάμηνη βάση.
  • Το ξενοδοχείο της Μυκόνου θα εξακολουθήσει -όπως φαίνεται- και φέτος να επιτυγχάνει μια ικανοποιητική κερδοφορία.
  • Τα έσοδα από τον κλάδο των ακινήτων προβλέπονται υψηλότερα σε σύγκριση με το 2022.
  • Από την αρχή του έτους έως σήμερα, η παρατηρούμενη βελτίωση του κλίματος στις κεφαλαιαγορές έχει αποφέρει θετικές υπεραξίες στο χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο της Centric, πέρα από τα εισπραττόμενα έσοδα από τόκους και μερίσματα.
  • Στο κλάδο της εστίασης (ύπαρξη ενός μόνο εστιατορίου «Chicken Stories») εξετάζεται αυτή την περίοδο είτε η αποεπένδυση είτε η περαιτέρω οργανική ανάπτυξή του.

Αναπτυξιακές προετοιμασίες

Επιπλέον, κατά την τρέχουσα περίοδο γίνονται οι κατάλληλοι χειρισμοί και οι απαιτούμενες επενδύσεις, με στόχο την αύξηση των μελλοντικών οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης εταιρείας. Για παράδειγμα, αναμένεται η ένταξη στο ΕΣΠΑ της επένδυσης της αναβάθμισης της ξενοδοχειακής μονάδας που αποκτήθηκε πέρυσι στην Αράχοβα, προκειμένου να αυξηθεί η προσδοκώμενη απόδοση του εγχειρήματος. Πιθανολογείται ότι η ένταξη του project στο ΕΣΠΑ θα μπορούσε να γίνει το προσεχές φθινόπωρο.

Επιπλέον, η κατασκευή βιλών σε αγορασθείσα έκταση της Μεσσηνίας βρίσκεται σε εξέλιξη και ελπίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται οι κινήσεις προκειμένου οι αποκτηθείσες εκτάσεις στη Μεταμόρφωση να λάβουν ενιαίο χαρακτήρα και συνέχεια να αξιολογηθεί ο τρόπος αξιοποίησής τους (εκμετάλλευση ή πώληση).

«Η Centric κόντρα στη σειρά προκλήσεων που αντιμετώπισε κατά τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει όχι μόνο να σταθεί όρθια αλλά και να βελτιώσει τη θέση της. Αναμφίβολα, έχουμε μέχρι τώρα εστιάσει την ανάπτυξή μας σε σημαντικό βαθμό στον κλάδο των ακινήτων, ωστόσο έχουμε τα μάτια ανοιχτά και για πιθανές ευκαιρίες σε άλλες δραστηριότητες», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Συμμετοχές σε CD Media και Προοδευτική

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη μειοψηφική (16,5%) συμμετοχή μας στην CD Media, με τη διοίκηση της οποίας έχουμε πολύ καλές σχέσεις συνεργασίας. Πληροφορηθήκαμε και εμείς ότι η CD Media εξαγόρασε περίπου το 30% μιας εισηγμένης εταιρείας (Intertech) αλλά δεν γνωρίζουμε κάτι παραπάνω -άλλωστε δεν μετέχουμε στη διοίκηση- σχετικά με τα όποια ενδεχόμενα σχέδια της CD Media στο συγκεκριμένο ζήτημα», σημείωσε ο πρόεδρος της Centric.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την από καιρού μειοψηφική συμμετοχή (της τάξεως του 3%) στην εισηγμένη εταιρεία Προοδευτική, η διοίκηση της Centric παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τις καταβαλλόμενες προσπάθειες επαναδραστηριοποίησης της εταιρείας, αρχικά στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνεργασία με αμερικανικό fund. Πάντως, η τρέχουσα τιμή της μετοχής της Προοδευτικής (κοντά στο 0,5 ευρώ) είναι σαφώς υψηλότερη από τον μέσο κόστος κτήσης των συγκεκριμένων μετοχών (γύρω στο 0,12 ευρώ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v