Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Περιστέρης: Επενδυτικό πλάνο 5,5 δισ. στην πράσινη ενέργεια

Δεν νοείται εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία με πάνω από 80% εξάρτηση από εισαγωγές, τόνισε. Χωρίς αιολικά πάρκα, οι καταναλωτές θα είχαν πληρώσει σε 18 μήνες 4 δισ. επιπλέον για ρεύμα. Πάνω από 1.200 MW η εγκατεστημένη ισχύς της Τέρνα Ενεργειακή έως το φθινόπωρο.

Γ. Περιστέρης: Επενδυτικό πλάνο 5,5 δισ. στην πράσινη ενέργεια

Την ανακούφισή του για το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια της ενεργειακής κρίσης εξέφρασε ο επικεφαλής της Τέρνα Ενεργειακή, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση.

Επεσήμανε ωστόσο ότι «οι ευνοϊκές συγκυρίες -όπως ο σχετικά ήπιος χειμώνας- που μας επέτρεψαν να αποφύγουμε τα χειρότερα, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν δεδομένες, υποβαθμίζοντας τη σοβαρότητα της δομικά ευάλωτης ενεργειακής θέσης στην οποία έχει βρεθεί και η Ευρώπη και φυσικά η χώρα μας, εξαιτίας διαχρονικών πολιτικών επιλογών».

«Εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία με πάνω από 80% εξάρτηση του ενεργειακού μας ισοζυγίου από ενεργειακές εισαγωγές, και μάλιστα από ρυπογόνα συμβατικά καύσιμα, όπως τα εισαγόμενα πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δεν νοείται».

Ο Γ. Περιστέρης στηλίτευσε τις καθυστερήσεις στην προώθηση έργων ΑΠΕ, όπως η αντλησιοταμίευση που προσφέρει πάνω από 80% εγχώρια προστιθέμενη αξία αλλά και τις «μάχες χαρακωμάτων» κατά των αιολικών πάρκων.

«Εκφράζονται φόβοι για τις ανεμογεννήτριες -που στην τελική, όταν επιτελέσουν τον σκοπό τους, απλά απομακρύνονται χωρίς καμία επίπτωση-, ενόσω οι αιγιαλοί καταλαμβάνονται από πλήθος αυθαίρετων κατασκευών και τα βουνά και τα ρέματα υφίστανται μη αναστρέψιμες και καταστροφικές παρεμβάσεις, που οδηγούν συχνά και στην απώλεια ανθρώπινων ζωών. Πόσοι συμπολίτες μας ξέρουν ότι όλα τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επιστρέφουν 3% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους στους δήμους και στις κοινότητες που βρίσκονται; Πόσοι καταναλωτές γνωρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα -πέραν του γεγονότος ότι είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας- είναι παράλληλα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και πως οι καταναλωτές και οι φορολογούμενοι -εάν δεν υπήρχαν τα αιολικά πάρκα- θα είχαν πληρώσει τους τελευταίους 18 μήνες πάνω από 4 δισ. ευρώ περισσότερα για το ρεύμα τους;», αναρωτήθηκε

Μιλώντας για τη ΓΕΚ Τέρνα επεσήμανε ότι η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου από 906 MW στο τέλος του 2022 θα αυξηθεί μέχρι το φθινόπωρο σε πάνω από 1.200 MW. Παράλληλα, πρωτοπόρα και στην Αποθήκευση μεγάλης κλίμακας, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προχωράει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα την κατασκευή του έργου της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW), ενώ σημαντική ισχύς νέων έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (κυρίως φωτοβολταϊκών) είναι έτοιμα προς κατασκευή.

«Ως αποτέλεσμα, η συνολική ισχύς έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ξεπερνάει τα 2.000 MW τη συγκεκριμένη περίοδο. Με τα έσοδα που θα αρχίσουν σταδιακά να συνεισφέρουν οι νέες επενδύσεις από το 2023 θα συμβάλουν στην περαιτέρω μακροχρόνια ανάπτυξη της κερδοφορίας, με απώτερο στόχο τα 6 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2029», τόνισε.

Όπως είπε, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν επενδύει μόνο στις ΑΠΕ. «Υλοποιούμε ένα επενδυτικό πλάνο 5,5 δισ. ευρώ σε καθαρή ενέργεια, περιβάλλον, κυκλική οικονομία, ενώ ενισχύουμε την παρουσία μας σε πρωτοποριακά έργα τεχνολογίας και καινοτομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v