Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράπανος: Κοινή προσπάθεια τραπεζών και επιχειρήσεων στο ESG

Η κυριαρχία των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην πράσινη μετάβαση, και γενικότερα τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ράπανος: Κοινή προσπάθεια τραπεζών και επιχειρήσεων στο ESG

«Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, όσο και οι Τράπεζες μέλη της, δούλεψαν συστηματικά όλη την τελευταία τριετία, για να δημιουργήσουν τις βάσεις προς την πράσινη ιδίως μετάβαση, με παράλληλη προσήλωση σε δύο άλλες αξίες της σύγχρονης οικονομικής δράσης: την τήρηση κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και την προσήλωση σε κοινωνικές αξίες», δήλωσε ο κ. Βασίλης Ράπανος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank, στο συνέδριο Fit4Future Finance.

Οπως είπε, «ο τραπεζικός τομέας έχει εντάξει στην πιστοληπτική αξιολόγηση τα κριτήρια ESG, σε συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δηλαδή τον στόχο να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Η εθνική δέσμευση για την πράσινη μετάβαση έχει ήδη ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα του 2020 (ΕΣΕΚ), με το οποίο η χώρα μας ανέλαβε την υποχρέωση να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2030 κατά 55%, το 2040 τουλάχιστον κατά 40%, και να φτάσει σε μηδενικό αριθμό εκπομπών το 2050».

«Στην κοινή αυτή προσπάθεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, «ο τραπεζικός κλάδος, πέραν της κλασικής αποστολής του, για χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση, θα επιτελέσει και ένα συμβουλευτικό ρόλο προς τις επιχειρήσεις, ώστε η δράση τους να μειώνει το επενδυτικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ωστόσο, στην Ελλάδα κυριαρχούν οι πολύ μικρές ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν ξεπερνούν τις 500. Αυτή η σημαντικά διαφορετική μορφολογία επιχειρείν στην Ελλάδα, που αποτελεί ίσως και ένα από τα διαχρονικά διαρθρωτικά μας θέματα, δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην πράσινη μετάβαση, και γενικότερα τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας καλείται να συμβάλει πολλαπλά, με καινοτόμα χρηματοδοτικά και επενδυτικά εργαλεία, αλλά και την παροχή υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις που επενδύουν ειδικά στην πράσινη ανάπτυξη, εάν εκπληρωθούν ορισμένα κριτήρια του ESG.

Σαφή ενίσχυση προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αποτελεί επίσης η χρηματοδότηση με σημαντική κρατική συμβολή από το Ταμείο Εγγυοδοσίας έργων Καινοτομίας, που περιλαμβάνει παροχή εγγύησης για το 80% του δανείου και επιχορήγηση του 20% αυτού», τόνισε. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v