Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda Development: Εσοδα 3,3 δισ. ευρώ από Ελληνικό έως το 2026

Στόχος της διοίκησης, όπως επισημάνθηκε στους αναλυτές κατά το investor day, είναι το NAV να φτάσει τα 3 δισ. ευρώ το 2026 από 1,2 δισ. ευρώ σήμερα.

Lamda Development: Εσοδα 3,3 δισ. ευρώ από Ελληνικό έως το 2026

Αναβαθμισμένη εκτίμηση για επιπλέον έσοδα της τάξης του 1 δισ. ευρώ από οικιστικά projects στο Ελληνικό αλλά και εκτιμήσεις για το IPO της Lamda Malls και πώς αυτό θα εξασφαλίσει επιπλέον ρευστότητα αλλά και επενδυτική «ορατότητα» για το μοντέλο ανάπτυξης της Lamda Development, διατύπωσε χθες η διοίκηση της εισηγμένης, στο πλαίσιο ενημέρωσης των επενδυτών.

Αναλυτικότερα, εκτιμάται πως το 2026, έτος όπου θα έχει ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος της εμπορευματοποίησης των projects στο Ελληνικό, η εταιρεία θα καταγράψει έσοδα της τάξης των 3,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από πώληση κατοικιών, 800 εκατ. ευρώ από κοινοπραξίες και πώληση οικοπέδων προς τρίτους χρήστες και το ποσό των 300 εκατ. ευρώ από άλλα projects, όπως είναι το μίσθωμα του οικοπέδου στο οποίο θα αναπτύξει το καζίνο η κοινοπραξία της Hard Rock με τη ΓΕΚ Τέρνα.

Σε ό.τι αφορά τις οικιστικές αναπτύξεις, ο όμιλος εκτιμά πως τα έσοδα θα αναβαθμιστούν τόσο από την προσθήκη των νέων συστάδων κατοικιών όσο και από την αύξηση των τιμών πώλησης, καθώς η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά τουλάχιστον στο οικόπεδο του Ελληνικού. Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας, η αύξηση υπολογίζεται έως και σε 1.000 ευρώ το τ.μ. πάνω από τη μέση βάση πώλησης (7.800 ευρώ ανά τ.μ.). Η Lamda στην α’ φάση (έως το 2026) σχεδιάζει να αναπτύξει 1.500 κατοικίες και γενικότερα στο σύνολο της ανάπτυξης (σε βάθος χρόνου) περί τα 8.000 units.

Πέραν της παραπάνω εκτίμησης, το 2026, η καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) του Ελληνικού εκτιμάται ότι θα έχει διαμορφωθεί σε 1,8 δισεκατομμύρια και σε 1,4 δισ. αυτή των εμπορικών κέντρων του ομίλου (των υφισταμένων και των υπό ανάπτυξη στο παράκτιο μέτωπο).

Σε ό,τι αφορά επίσης τον δανεισμό του ομίλου, το 2027 θα έχει διαμορφωθεί σε 1,7 δισ., περιλαμβάνοντας και το κόστος ανάπτυξης των δύο νέων malls στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Μarina Galleria), το οποίο υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, στην τρέχουσα διετία 2023-2024 δεν αναμένονται σημαντικές εκταμιεύσεις δανειακών κεφαλαίων, ενώ ακόμη και το κόστος δημιουργίας των malls αναμένεται να εξυπηρετηθεί και από τα έσοδα εισαγωγής της Lamda Malls στο ΧΑ.

Κατά τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, τα έσοδα από τη δημόσια εγγραφή (υπολογίζεται μέσα στο 2024) θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 150 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα της εταιρείας αναμένεται να παραγάγουν κέρδη EBITDA της τάξης των 92 εκατ. ευρώ το 2026, ποσό που θα αυξηθεί σε 168 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας και των δύο malls στο Ελληνικό.

Όσον αφορά την πορεία των έργων υποδομής, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025. Μέσα στο 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση του 40% των εργασιών εκσκαφής, ενώ οι δραστηριότητες μεταφύτευσης δέντρων είναι σε εξέλιξη. Για τον Riviera Tower μέσα στο 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση πρώιμων εργασιών και ολοκλήρωσή του το 2026. Επίσης μέσα στο 2023 αναμένεται η έναρξη εργασιών για τα condos (πολυτελή διαμερίσματα πίσω από τα οικόπεδα των βιλών), με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Q1 2026.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v