Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ν. Καραμούζης: Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν σοκ για όλους

Θα κάνει καλό στη χώρα και την πολιτική εκτίμησε ο πρόεδρος της Grant Thornton. Ποια αρνητικά δεδομένα για την οικονομία «υποτιμώνται». Η ανάγκη για ισχυρότερα σχήματα και τι πρέπει να αλλάξει.

Ν. Καραμούζης: Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν σοκ για όλους

«Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν ένα σοκ για όλους. Και κυρίως για αντιλήψεις που παρέμεναν για δεκαετίες εδραιωμένες σε μια κεντροαριστερή προσέγγιση, που δεν είναι κακή, αλλά ήταν απόλυτα λάθος. Πιστεύω ότι αυτό το σοκ θα κάνει καλό και στη χώρα και στην πολιτική, γιατί πρέπει να ξαναδιαβάσουν όλοι τα νέα δεδομένα της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας. Είναι τελείως διαφορετικά», είπε νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης ο Νίκος Καραμούζης μιλώντας στο FinForum 2023.

Ο επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap και πρόεδρος της Grant Thornton εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ελληνική οικονομία θα πάει καλύτερα, ωστόσο έσπευσε να σημειώσει: «Για να πάμε πολύ καλύτερα, πρέπει να τολμήσουμε να κάνουμε πράγματα και να σπάσουμε αυγά».

Υποστήριξε πως διαμορφώνεται θετικό κλίμα με προοπτική, σημειώνοντας πως η πολιτική σταθερότητα είναι οικονομικό αγαθό που έλειπε στο παρελθόν.

Όμως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα αρνητικά δεδομένα που, όπως είπε, υποτιμώνται στη χώρα. Αυτά είναι το δημογραφικό πρόβλημα, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, το υψηλό κόστος δανεισμού -«η Ελλάδα έχει το υψηλότερο»-, οι χαμηλές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που παγιδεύουν την οικονομία σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα και το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων.

Για τον κ. Καραμούζη, απαιτείται παραγωγικός, εξαγωγικός, ψηφιακός και ενεργειακός μετασχηματισμός.

«Το κρίσιμο είναι πώς θα πάρουν φόρα οι επενδύσεις και πώς θα γίνει η χώρα πιο εξωστρεφής. Με επιχειρήσεις 10-12 εκατ. ευρώ δεν μπορεί. Πρέπει να φτιάξουμε ισχυρότερο σχήματα», είπε.

Μιλώντας με το «καπέλο» του επενδυτή, ο κ. Καραμούζης ανέφερε πως στις οικογενειακές ελληνικές επιχειρήσεις έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχουν στα χέρια τους την Goldman Sachs και ως Goldman Sachs θέλουν να πουλήσουν την εταιρεία τους. «Νομίζουν ότι είναι διαμάντι. Και κοιτάς τα νούμερα και δεν βγαίνουν. Απορώ οι τράπεζες πώς τις χρηματοδοτούν. Η πραγματικότητα απέχει πολύ απ' αυτό που εμφανίζουν στα στοιχεία τους», τόνισε.

Για να συμπληρώσει: «Σιγά σιγά η οικογενειακή επιχείρηση μετατρέπεται σε πρόβλημα. Οι επόμενες γενιές που έχουν αναλάβει έχουν αδυναμία».

Στο ερώτημα αν ο ίδιος έχει βρει ευήκοα ώτα στους πολιτικούς, ο κ. Καραμούζης είπε: «Υπάρχουν και στην κυβέρνηση υπουργοί, υφυπουργοί και στελέχη που πιστεύουν πραγματικά στην ανάγκη αλλαγών και ακούν ανθρώπους που κουβαλούν μεγάλες εμπειρίες από το πώς δημιουργείς αξία σε μια επιχείρηση. Αυξάνεται ο αριθμός των πολιτικών που ακούν και συνομιλούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v