Νέες business της οικογένειας Παντελιάδη στις ΑΠΕ

Στην εξαγορά φωτοβολταϊκού πάρκου και στο «κλείσιμο» 10ετούς συμβολαίου αγοράς ενέργειας από Αιολικό Πάρκο προχωρά η νέα εταιρεία που ίδρυσαν τα αδέλφια Αριστοτέλης και Στέφανος Παντελιάδης.

Νέες business της οικογένειας Παντελιάδη στις ΑΠΕ

Μετά την οικογένεια Σκλαβενίτη -που εισήλθε σε μια δραστηριότητα εκτός του βασικού της αντικειμένου, αυτή των ακινήτων, ιδρύοντας την Άρτεμις Διαχείριση Ακινήτων, στην οποία θα εισφέρει το ιδιόκτητο δίκτυο του ομίλου Σκλαβενίτη- και η οικογένεια Παντελιάδη (Metro/ΟΠΤΙΜΑ) εισέρχεται σε μια νέα δραστηριότητα.

Πριν από λίγες ώρες, η οικογένεια Παντελιάδη, δηλαδή τα αδέλφια Αριστοτέλης (φωτ.) και Στέφανος Παντελιάδης, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο λιανικό εμπόριο με τα My Market, στο cash & carry με το δίκτυο Metro, στα τυροκομικά με τις εταιρείες Ήπειρος και ΟΠΤΙΜΑ, και ελέγχει και πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Kariera.gr, ίδρυσε τη Metro Energy.

Η νέα εταιρεία ιδρύθηκε με σκοπό μεταξύ άλλων την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος και ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, από μετατροπή αιολικής ή και ηλιακής ενέργειας, από σταθμούς συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, κ.ά.

Ο προφανής στόχος αυτής της επιχειρηματικής κίνησης είναι η παραγωγή φθηνότερης ενέργειας για τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Σήμερα οι ανάγκες μόνο της εταιρείας Metro (δηλαδή το δίκτυο των καταστημάτων Metro και My Market μαζί με τις αποθήκες) υπολογίζεται στις 120 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως.

Το πρώτο βήμα ενεργοποίησης της εισόδου της Metro Energy στις ΑΠΕ θα γίνει με την εξαγορά υπάρχοντος φωτοβολταϊκού πάρκου που βρίσκεται στη Βοιωτία, μέσω του οποίου αποκτά τους όρους σύνδεσης. Η δυναμικότητα του συγκεκριμένου πάρκου είναι 5,2 MW και η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 5 εκατ. ευρώ.

Εκτός αυτού η Metro Energy βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να κλειδώσει 10ετές συμβόλαιο αγοράς ενέργειας 30 MW από Αιολικό Πάρκο στο Δίστομο, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχει εγκαταστήσει περί τα 100 φωτοβολταϊκά (πάνελ) στις στέγες ιδιόκτητων εγκαταστάσεών της (καταστήματα και κέντρα διανομής).

Μέσω του φωτοβολταϊκού πάρκου, του 10ετούς συμβολαίου αγοράς ενέργειας από αιολικό πάρκο και τα πάνελ που θα τοποθετήσει στις στέγες των καταστημάτων και των εγκαταστάσεων, θα καλύψει σε βάθος 2ετίας-3ετίας σημαντικό μέρος των σημερινών αναγκών της εταιρείας Metro με χαμηλότερο κόστος.

Στο θέμα είχε αναφερθεί στις 5 Ιουλίου ο Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών της Metro ΑΕΒΕ Μανώλης Καρυδάκης, κατά τη διάρκεια του 5th Family Business Conference - Towards a sustainable future. Όπως είχε πει:

«Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο περιβάλλον, έχοντας έναν στρατηγικό στόχο μέχρι το τέλος του 2025 να μπορούμε να παραγάγουμε το 35% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης μέσω ΑΠΕ. Ήδη ξεκινήσαμε με την υπογραφή της σύμβασης με το Ταμείο Ανάκαμψης μια επένδυση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ σε σχεδόν 100 καταστήματα και εγκαταστάσεις. Μια επένδυση που θα στοιχίσει 20 εκατ. ευρώ και επίσης είμαστε σε συζητήσεις να μπορούμε να επενδύσουμε και φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα».

Μόνο από την τοποθέτηση των πάνελ στις εγκαταστάσεις της Metro, πάνω από το 30% των ενεργειακών της απαιτήσεων θα καλύπτεται από δικές της ΑΠΕ. Μέσω των συγκεκριμένων φωτοβολταϊκών θα παράγει 36.000.000 kWh / έτος, είχε πει τον περασμένο Μάιο ο επικεφαλής της Metro κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v