Ηλεκτρονικά η σύσταση παρακαταθήκης στο ΤΠΔ

Ένα ακόμα έργο που θα αλλάξει τον τρόπο εξυπηρέτησης του αμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ανέθεσε η Κοινωνία της Πληροφορίας. Τι περιλαμβάνει.

Ηλεκτρονικά η σύσταση παρακαταθήκης στο ΤΠΔ

Σύσταση Παρακαταθήκης με ηλεκτρονική έγκριση ή απόρριψη και ηλεκτρονικές υπογραφές χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς παρεμβάσεις, γλιτώνοντας χρόνο, αλλά και ταλαιπωρία για τους αιτούντες έρχεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ).

Το ΤΠΔ, στο πλαίσιο της βελτιστοποίησης των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρει μέσω της πλατφόρμας ΤΠΔ e-services, προτίθεται να προβεί σε αλλαγές στην υφιστάμενη Ψηφιακή Υπηρεσία της Σύστασης Παρακαταθήκης. Οι αλλαγές αφορούν την εφαρμογή e-services και το συνοδευτικό Σύστημα Πρόσβασης Υπαλλήλων.

Στο πλαίσιο αυτό η ΚτΠ προχώρησε στην απευθείας ανάθεση για το έργο: «Τροποποιήσεις στη ροή Σύστασης Παρακαταθήκης και Σύστημα Πρόσβασης Υπαλλήλων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων», χρηματοδοτούμενο από την Έκτακτη Επιχορήγηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην εταιρεία: «COGNITY A.E.»

Αντικείμενο Σύμβασης

Απαίτηση 1: Αλλαγή ροής έγκρισης

Μετά την αρχική υποβολή αιτήματος Σύστασης Παρακαταθήκης από χρήστη της αντίστοιχης υπηρεσίας μέσα από το e-services Portal, υπάλληλος του ΤΠΔ εξετάζει το αίτημα μέσω του Συστήματος Πρόσβασης Υπαλλήλων.

Στην υφιστάμενη λύση, εάν συμφωνεί με τα υποβληθέντα, μπορεί απευθείας να το εγκρίνει και η ροή να προχωρήσει περαιτέρω. Το βήμα αυτό θα πρέπει να αλλάξει, ώστε αν ο υπάλληλος του ΤΠΔ συμφωνεί με τα υποβληθέντα, να προωθεί υποχρεωτικά το αίτημα σε προϊστάμενο του ΤΠΔ. Ο προϊστάμενος μέσω του Συστήματος Πρόσβασης Υπαλλήλων θα βλέπει και θα μπορεί να ελέγξει το αίτημα. Αν δεν συμφωνεί, σχολιάζει και επιστρέφει το αίτημα στον υπάλληλο.

Αν συμφωνεί, με ενέργεια του εγκρίνει το αίτημα και η ροή μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω με την αυτόματη δημιουργία Δελτίου Σύστασης το οποίο αναρτάται για υπογραφή από τον πελάτη μέσω του το e-services Portal. Μετά το σημείο αυτό, καμία αλλαγή και από κανέναν δεν επιτρέπεται στα πεδία και στα συνημμένα της αίτησης/δελτίου σύστασης.

Απαίτηση 2: Ενσωμάτωση Ψηφιακής Υπογραφής ΣΗΔΕ

Στην υφιστάμενη λύση, όταν το σύστημα παράγει το Γραμμάτιο Παρακαταθήκης, πρέπει ο υπάλληλος του ΤΠΔ (μέσω του Συστήματος Πρόσβασης Υπαλλήλων) να κατεβάσει το Γραμμάτιο στην προσφερόμενη μορφή αρχείου PDF, να το υπογράψει ψηφιακά (εξωσυστεμικά), να το μεταφορτώσει στο Σύστημα Πρόσβασης Υπαλλήλων και να αναθέσει το αίτημα σε προϊστάμενο.

Ο προϊστάμενος με τη σειρά του πρέπει να επαναλάβει τα βήματα αυτά για να προσθέσει (εξωσυστεμικά) τη δικιά του ψηφιακή υπογραφή. Ζητείται η αντικατάσταση της εξωσυστημικής διαδικασίας με χρήση των δυνατοτήτων του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων (ΣΗΔΕ).

Θα πρέπει να υλοποιηθούν οι κατάλληλες αλλαγές στο Σύστημα Πρόσβασης Υπαλλήλων, ώστε να υπάρξει διαλειτουργικότητα με τις προσφερόμενες διεπαφές του ΣΗΔΕ για τη δημιουργία ψηφιακών υπογραφών σε έγγραφα PDF και αναδιαμόρφωση της γραφικής διεπαφής και των επιλογών που προσφέρει το Συστήματος Πρόσβασης Υπαλλήλων στο συγκεκριμένο βήμα της ροής.

Αντικείμενο του παρόντος έργου, αποτελεί η Ανάλυση, ο Σχεδιασμός και η Υλοποίηση των δύο Απαιτήσεων. Ειδικότερα, το έργο του αναδόχου περιλαμβάνει:

  • την Ανάλυση Απαιτήσεων για τις ανωτέρω λειτουργικότητες των Απαιτήσεων 1 και 2 για ένταξη στο περιβάλλον e-services του ΤΠΔ και στο Σύστημα Πρόσβασης Υπαλλήλων,
  • το Σχεδιασμό Λύσης & Αρχιτεκτονικής που να καλύπτει τις λειτουργικότητες που θα υλοποιηθούν στα εμπλεκόμενα Web Applications για τις Απαιτήσεις 1 και 2,
  • την υλοποίηση του κώδικα, δοκιμές και την ένταξη σε παραγωγική λειτουργία για τις Απαιτήσεις 1 και 2.

Σκοπιμότητα

Το έργο στοχεύει στη βελτιστοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρει μέσω της πλατφόρμας ΤΠΔ e-services το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), μέσω της υλοποίησης αλλαγών στην υφιστάμενη Ψηφιακή Υπηρεσία της Σύστασης Παρακαταθήκης.

Το έργο είναι συνολικής αξίας 25.730 ευρώ, και η συνολική τους διάρκεια ορίζεται σε τρεις μήνες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v