Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oμιλος Γκριμάλντι: Χρεoκοπήστε την ΑΝΕΚ κι εγώ είμαι εδώ…

Επιστολή παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Γκριμάλντι , αναφέροντας πρακτικά ότι εφόσον απορριφθεί η διάσωση της ΑΝΕΚ από την Αttica Group δεσμεύεται να καλύψει τα κενά στην Αδριατική και την Κρήτη.

Oμιλος Γκριμάλντι: Χρεoκοπήστε την ΑΝΕΚ κι εγώ είμαι εδώ…
O επικεφαλής του φερώνυμου ομίλου Emanuele Grimaldi

Mε παρέμβαση της τελευταίας στιγμής, ημέρα Παρασκευή, καθώς την προσεχή Δευτέρα γίνεται η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συνένωση Attica Group- ΑΝΕΚ, ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι δηλώνει «έτοιμος» να αντικαταστήσει με δικά του μέσα τα δρομολόγια της ΑΝEΚ σε Κρήτη και Ιταλία.

Πρακτικά, σε μια μάλλον πρωτοφανή κίνηση, ενημερώνει την Επιτροπή ότι αν η τελευταία αποφασίσει να μην εγκρίνει τη διάσωση της ΑΝEK από την Αttica Group κι εκείνη χρεοκοπήσει, δεσμεύεται να δρομολογήσει κατάλληλα πλοία σε όλες τις γραμμές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Πηγές του χώρου αναφέρουν πάντως σχετικά ότι εάν χρεοκοπήσει η ΑΝEΚ ούτως ή άλλως οι υπάρχοντες παίκτες θα κάνουν κινήσεις για να καλύψουν τα απαραίτητα δρομολόγια.

Επισημαίνουν ακόμη ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα ήταν προς όφελος του ανταγωνισμού, τα ήδη υψηλά μερίδια αγοράς του ομίλου Γκριμάλντι να ενισχυθούν περισσότερο με τη δρομολόγηση νέων πλοίων στη θέση της ΑΝEΚ, καθώς με αυτό τον τρόπο το ποσοστό του ιταλικού ομίλου τόσο στην Κρήτη όσο και στην Αδριατική θα έφτανε στη περιοχή του 80%.

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενη -εκπρόθεσμη- παρέμβαση του ο όμιλος του Εμμάνουελ Γκριμάλντι είχε ενημερώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι προτίθεται να αγοράσει το πλοίο της ΑΝEΚ που κάνει δρομολόγιο στα Χανιά, εφόσον η τελευταία βρεθεί στην ανάγκη να το πωλήσει, ή δεν δύναται να το λειτουργήσει.

Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να λάβει σύντομα τις αποφάσεις της. Η τελευταία συνεδρίαση για το θέμα γίνεται τη Δευτέρα κι εν συνεχεία πρέπει να εκδώσει την απόφαση της. Η εισήγηση των υπηρεσιών είναι ότι η ANEK είναι failing firm και άρα συντρέχει λόγος έγκρισης της διάσωσής της από την Αttica Group που είναι και η μόνη που έχει καταθέσει πρόταση εγκεκριμένη από τους βασικούς πιστωτές της εταιρείας, δηλαδή τις τράπεζες.

Οι δύο προτάσεις που κατέθεσε διαδοχικά το τελευταίο διάστημα η SeaJets απορρίφθηκαν από τις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει της συμφωνίας με την Attica Group για απορρόφηση της ΑΝEΚ, προβλέπονται:

  • Η συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝEΚ από την Attica Group με σχέση ανταλλαγής μία κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝEΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ATTICΑ
  • Η καταβολή του ποσού των 80 εκατ. ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝEΚ προς τους πιστωτές (ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους 236.419.251,23 ευρώ πλέον του συνόλου ανεξόφλητων τόκων ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής) από το ενοποιημένο σχήμα που θα προκύψει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v