Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Τα «πράσινα» deals σε Ελλάδα και εξωτερικό

Περιβαλλοντική αδειοδότηση έλαβε το φωτοβολταϊκό-μαμούθ της εταιρείας στη Μεγαλόπολη. Το deal με τον όμιλο Lukoil στη Ρουμανία και η συμφωνία με Enel.

ΔΕΗ: Τα «πράσινα» deals σε Ελλάδα και εξωτερικό
  • του Δημήτρη Αβαρλή

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η υλοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΔEΗ Ανανεώσιμες, η οποία προβλέπεται να προσθέσει μέσα στα επόμενα χρόνια 1 GW πράσινης ενέργειας. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι συμφωνίες της εταιρείας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, όπου μετά τη συμφωνία με την Enel ήρθε σε συμφωνία με ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil.

Ειδικότερα, η ΔEΗ Ανανεώσιμες κατασκευάζει αυτή την ώρα σημαντικά έργα στη Δυτική Μακεδονία, με την εταιρεία να επιδιώκει μέχρι το 2026 να αναπτύξει έργα ισχύος 5 GW. Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Μεγαλόπολη, ισχύος 350 MW, που πρόσφατα πήρε περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Να σημειωθεί πως στις αρχές του χρόνου η ΔEΗ ανακοίνωσε την κατασκευή 5 φωτοβολταϊκών έργων άνω των 200 MWp στη Δυτική Μακεδονία μαζί με τη RWE. Τα έργα θα υλοποιηθούν μέσω της κοινοπραξίας ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., στην οποία η RWE Renewables GmbH κατέχει ποσοστό συμμετοχής 51% και η ΔEΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 49%. Τα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 210 MWp (175 MWac), βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Τα πέντε έργα προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024.

Σε ό, τι αφορά τις συμφωνίες στο εξωτερικό, μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Σύμφωνα με τη ΔEΗ, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα προστεθούν περίπου 0,5 GW εγκατεστημένης ισχύος σε λειτουργία και περίπου 5 GW έργων προς ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.) να αυξηθεί σε περίπου 4 GW έναντι 3,5 GW στο τέλος του 2022. Όσον αφορά τα προς ανάπτυξη έργα, η συνολική ισχύς τους θα αυξηθεί κατά 50%, σε περίπου 15 GW.

Χθες, η ΔEΗ Ανανεώσιμες υπέγραψε συμφωνία με ευρωπαϊκές θυγατρικές του ομίλου Lukoil για την απόκτηση του 100% της Land Power s.r.l., η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία στη Ρουμανία με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 84 MW. Το αιολικό πάρκο παράγει περισσότερες από 200 GWh ετησίως καθώς βρίσκεται στις περιοχές Dorobantu και Topolog στην Ανατολική Ρουμανία, οι οποίες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη χώρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v