Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευμορφίδης: Το 2025 το νέο ξενοδοχείο της Mπλε Κέδρος στο Κουκάκι

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός της εταιρείας και τι είπε ο Μάικ Ευμορφίδης για το πολυσυζητημένο ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης.

Ευμορφίδης: Το 2025 το νέο ξενοδοχείο της Mπλε Κέδρος στο Κουκάκι

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2025 αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το νέο 5άστερο ξενοδοχείο της ΜΠΛΕ Κέδρος ΑΕΕΑΠ στο Κουκάκι. Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, ο συνιδρυτής και πρόεδρος της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ Μάικ Ευμορφίδης, εκτός από το πολυσυζητημένο ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC της εταιρείας, εστίασε και στα καινούργια projects που έχουν δρομολογηθεί.

Αναφερόμενος στο νέο ξενοδοχείο της ΜΠΛΕ Κέδρος ΑΕΕΑΠ στην οδό Φαλήρου 22 στο Κουκάκι, ο συνιδρυτής και πρόεδρος της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ τόνισε ότι οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τις 10 Ιουλίου και εκτίμησε ότι αυτές θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

«Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει περάσει 2-3 φορές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και έχει ύψος 24 μέτρα. Η συνολική δομημένη επιφάνεια της νέας μονάδας 5 αστέρων με κόστος κατασκευής στα 12,4 εκατ. ευρώ θα είναι 4.800 τ.μ., με 113 δωμάτια. Το ξενοδοχείο θα είναι πιστοποιημένο κατά Leed Gold και είμαστε στη διαδικασία το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΜΠΛΕ Κέδρος ΑΕΕΑΠ, επισημαίνοντας ότι η σχετική οικοδομική άδεια εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο και το έργο πρόκειται να παραδοθεί, βάσει προγραμματισμού, για λειτουργία στις αρχές του 2025. «Το κτίριο αγοράστηκε το 2018 και για να ξεκινήσουμε την κατεδάφιση πέρασαν 5 χρόνια, με πολύ χρονοβόρα διαδικασία μελετών», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την έτερη επένδυση της ΑΕΕΑΠ στο κέντρο της Αθήνας, το ακίνητο στην οδό Φειδίου το οποίο προορίζεται για ξενοδοχείο 50 δωματίων, ο Μ. Ευμορφίδης είπε: «Είμαστε στη διαδικασία για την εκπόνηση των πρώτων σχεδίων, έτσι ώστε να τα υποβάλουμε στις αρμόδιες αρχιτεκτονικές επιτροπές».

Στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, αυτή τη φορά στην οδό Ασκληπιού 96-96Α, η εταιρεία έχει δρομολογήσει ένα μικρό οικιστικό έργο, με 7 διαμερίσματα. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο project, ο Μ. Ευμορφίδης είπε: «Η αίτηση για προέγκριση κατατέθηκε μέσα στον Ιούνιο». Η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ προχωρά, την ίδια στιγμή, στην ανάπτυξη ενός ακόμη κτιρίου διαμερισμάτων στην Πεύκη.

Ως προς το ακίνητο στα Αραχωβίτικα, στην περιοχή του Ρίου, το οποίο αποκτήθηκε στο πλαίσιο διαδικασίας πλειστηριασμού, έχουν παγώσει οι διαδικασίες, καθώς ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει ασκήσει ανακοπές κατά του πλειστηριασμού στην εταιρεία CΕPAL και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Πέρα από το project στα Αραχωβίτικα, η ΑΕΕΑΠ εκτός Αθηνών έχει δρομολογήσει και την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου οικοπέδου ιδιοκτησίας της στη Μονεμβασιά. Στόχος είναι η δημιουργία μιας τουριστικής μονάδας 5 αστέρων με 59 κατοικίες συνολικής δομημένης επιφάνειας 10.000 τ.μ. Πρόκειται για μία επένδυση 20 εκατ. ευρώ, για την οποία, όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας, «μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα κατατεθούν οι φάκελοι για τις πρώτες κατασκευές του ξενοδοχείου με την προέγκριση αδειοδότησης. Ευελπιστούμε ότι μέσα στο έτος θα υποβάλουμε και για τα 59 σπίτια, επιφάνειας μεταξύ 70 και 195 τ.μ.».

Το ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη

Σε ό,τι αφορά το πολυσυζητημένο ξενοδοχείο Coco-Mat Athens BC της εταιρείας επί της οδού Φαλήρου 5 στο Κουκάκι, κάτω από την Ακρόπολη, ο Μ. Ευμορφίδης τόνισε: «Η κατάσταση έχει πάρει μία τροπή που δεν την περιμέναμε γενικότερα. Αυτή τη στιγμή το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά, έχουμε δώσει τις εξηγήσεις στο υπουργείο Τουρισμού και είμαστε σε μία διαδικασία με τους νομικούς παραστάτες μας να αντιμετωπίσουμε σε πολλά επίπεδα αυτή την απόφαση του Συμβουλίου του Επικρατείας, που προφανώς ήταν δυσάρεστη εξέλιξη για εμάς.

Το μόνο που δεν μπορούμε να πούμε είναι το τι περιμένουμε και πότε, να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Υπάρχουν διάφορες ενέργειες σε διοικητικά όργανα και δικαστήρια, που είναι σε εξέλιξη. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη γιατί καθημερινά υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες έχουν αβέβαιο αποτέλεσμα και αυτό αποτυπώνεται και στην αξία του ακινήτου. Θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με όλα τα πιθανά μέσα αμύνης που διαθέτουμε και είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πιο δυσάρεστη εξέλιξη από αυτή που έχουμε σήμερα».

Ερωτηθείς εάν η εταιρεία θα προχωρήσει με το γκρέμισμα των πολυσυζητημένων δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου, ο επικεφαλής της ΑΕΕΑΠ δήλωσε ότι η εταιρεία ξεκινά μία διαδικασία συμμόρφωσης προς την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που αφορά σε πρώτη φάση τις μελέτες. Τόνισε, δε, ότι «η εταιρεία υφίσταται ως παθητικός αποδέκτης των αποφάσεων της Διοίκησης. Δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε αυθαίρετη πράξη, ήταν 100% καλόπιστος διοικούμενος, και ήταν 100% νόμιμη ως προς τις άδειες, έχοντας πριν υλοποιήσει την κατασκευή και την αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Η εταιρεία έχτισε το κτίριο αφού είχε λάβει αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τη νομιμότητα της άδειας και του ύψους από το Διοικητικό Εφετείο, το καθ’ ύλην αρμόδιο για αυτόν τον σκοπό, το 2018».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, ως κίνηση εκ των ων ουκ άνευ ότι «θα εγείρουμε και αξιώσεις αποζημιώσεων». Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι πρόθεση της εταιρείας είναι να συνταχθεί με αυτό που ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να πληρώσουν η εταιρεία και οι μέτοχοί της «την ασυνεννοησία του Δημοσίου».

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Τουρισμού με την ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα προχωρήσει άμεσα στις κατά νόμο ενέργειες παύσης λειτουργίας του ξενοδοχείου Coco-Mat Athens BC, λόγω μερικής ανακλήσεως της οικοδομικής άδειας. Κατά το παρελθόν, δε, έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην εταιρεία για το εν λόγω ξενοδοχείο, λόγω του ύψους, με παρεμβάσεις του ΣτΕ να παραπέμπουν ακόμη και στην κατεδάφιση των ορόφων πάνω από το ύψος των 24 μέτρων, βάσει του νέου Προεδρικού Διατάγματος που ισχύει για την περιοχή από το 2022.

Το χαρτοφυλάκιο της ΜΠΛΕ Κέδρος ΑΕΕΑΠ αριθμεί 35 ακίνητα, αξίας 108,2 εκατ. ευρώ, με τα ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώματα να αντιστοιχούν σε 7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης, η απόδοση των μισθωμένων ακινήτων υπολογίζεται στο 8,6%, με μισθώσεις εγγυημένης διάρκειας έως το 2030 στο 71% επί των εσόδων. Το ταμείο της ΑΕΕΑΠ στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους ήταν στα 7,14 εκατ. ευρώ, από 13,14 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ως προς την αξία των ακινήτων είναι τώρα στο 1,1% από 1,8% στο τέλος του 2022 και από 3,4% το 2021, «γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία παραμένει αδάνειστη, έχοντας παράλληλα αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μ. Ευμορφίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v