Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βασιλάκης (Aegean): Μπορούμε να καλύψουμε τα warrants, αν το δημόσιο ασκήσει το δικαίωμα

«Εχουμε την κεφαλαιακή επάρκεια για να καλύψουμε τη δυνητική υποχρέωση στο Δημόσιο χωρίς δάνεια», είπε ο πρόεδρος της Aegean για τα warrants, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης. Τι είπε για τις φετινές επιδόσεις.

Βασιλάκης (Aegean): Μπορούμε να καλύψουμε τα warrants, αν το δημόσιο ασκήσει το δικαίωμα

Την πρόθεση της Aegean να προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης και να αποκτήσει τους τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών στην αγοραία αξία τους όταν και εφόσον το ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να ασκήσει τα δικαιώματα κτήσης των warrants εξέφρασε στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης της αεροπορικής εταιρείας, ο πρόεδρός της Ευτύχιος Βασιλάκης.

«Τα 120 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στην εταιρεία ως grant, όχι ως επιστρέψιμο δάνειο, ως μέρος των ζημιών που κατέγραφε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχουν δοθεί μεγαλύτερα ποσά σε άλλες εταιρείες. Δεν είναι οφειλή της εταιρείας για να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο», τόνισε.

Όπως επεσήμανε, πέρα από την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συνολική συμφωνία που έγινε με την πολιτεία στην Ελλάδα ήταν να υπάρξουν και δύο υποχρεώσεις για την Αegean. «H μία υποχρέωση ήταν οι ιδιώτες μέτοχοι να συμμετέχουν σε μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ και να την καλύψουν οι ίδιοι, για να υπάρχει στήριξη και από τους μετόχους και όχι μόνο από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτό έγινε το καλοκαίρι του 2021 και μετά δόθηκε η στήριξη των 120 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη υποχρέωση ήταν να δοθεί το δικαίωμα στο ελληνικό Δημόσιο, τα warrants για περίπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ετσι, το ελληνικό Δημόσιο, αν το αποφασίσει και όταν το αποφασίσει, από τις 3/7/2023 έως και τις 3/7/2026, έχει δικαίωμα αν το επιλέξει να γίνει μέτοχος της εταιρείας με την ίδια τιμή, τα 3,2 ευρώ/μετοχή, που έγινε η ΑΜΚ των μετόχων του 2021», είπε χαρακτηριστικά ο Ευτ. Βασιλάκης.

«Μπήκαμε στην περίοδο που το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του. Είναι καθαρά επιλογή του, εάν και εφόσον και πότε θα ασκήσει το δικαίωμά του. Εξαρτάται από το ελληνικό Δημόσιο αυτό. Όταν και εφόσον κοινοποιήσει στην εταιρεία την πρόθεσή του το Δημόσιο, τότε η εταιρεία έχει στη διάθεσή της 60 ημέρες για να απαντήσει αν θα δεχτεί τη συμμετοχή του Δημοσίου ή εάν θα εξαγοράσει το δικαίωμα, πληρώνοντας επί της ουσίας τη διαφορά της μετοχής και των 3,2 ευρώ.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προτείνει τότε η εταιρεία στη Γενική Συνέλευση που θα συγκαλέσει. Η εταιρεία έχει διασφαλίσει τα ταμειακά της διαθέσιμα και έχει την κεφαλαιακή επάρκεια για να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση χωρίς δάνεια ή κάτι από κάποιον τρίτο. Mπορεί να καλύψει τη δυνητική υποχρέωση στο ελληνικό δημόσιο, όταν και εφόσον ασκηθεί. Τότε θα κληθεί η Γενική Συνέλευση να αποφασίσει να το κάνει», είπε ο επικεφαλής της Αegean.

«Αυτά τα χρήματα δεν ήταν δάνειο, δεν υπάρχει υποχρέωση. Υπάρχει αποτίμηση των warrants, όταν ασκήσει το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμά του. Το ελληνικό Δημόσιο αποφασίζει και δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα παραχωρήσει σε κάποιον τρίτο, χωρίς να έχει έρθει σε συμφωνία με την εταιρεία», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Αegean τόνισε ότι η φετινή θα είναι μία χρονιά-ρεκόρ τόσο ως προς τα έσοδα όσο και ως προς την κερδοφορία της εταιρείας, με σημαντικά βελτιωμένα αποτελέσματα.

Ειδικά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο Δ. Γερογιάννης είπε ότι θα είναι το πρώτο κερδοφόρο στην ιστορία του ομίλου, σε συνέχεια και των πολύ καλών επιδόσεων του αδύναμου α’ τριμήνου.

Σχετικά με τα νούμερα του α’ εξαμήνου, όπως επεσήμανε η διοίκηση της Αegean, η εταιρεία έχει μεταφέρει 6,7 εκατ. επιβάτες, αριθμός αυξημένος κατά 42% έναντι του α’ εξαμήνου του 2022, με 8,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις και υψηλό συντελεστή πληρότητας στο 82%, από 74% το 2022, ποσοστά που ισοδυναμούν με σημαντικά υψηλότερα έσοδα ανά πτήση.

Η διοίκηση αναφέρθηκε, μάλιστα, και στο γεγονός ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2023 η εταιρεία έχει αποπληρώσει το σύνολο των δανείων που έλαβε στη διάρκεια της πανδημίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v