Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παγκρήτια: Πράσινο φως για απορρόφηση της Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας

Εγκρίθηκε από τους μετόχους της Κεντρικής Μακεδονίας η συγχώνευση. Οι αποτιμήσεις και η σχέση ανταλλαγής. Το 0,54% της νέας τράπεζας θα ελέγχουν οι μέτοχοι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Παγκρήτια: Πράσινο φως για απορρόφηση της Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας

Εγκρίθηκε από τους μετόχους/μεριδιούχους της Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας η συγχώνευση μέσω απορρόφησης της τράπεζας από την Παγκρήτια και παρασχέσθηκαν στον πρόεδρο του Δ.Σ. Νικόλαο Μηλιώτη όλες οι αναγκαίες εξουσιοδοτήσεις για την ολοκλήρωσή της.

Η συγχώνευση διενεργείται με ενοποίηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού ( ν.2515/97), με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 31η Δεκεμβρίου 2022. Προβλέπεται, δε, πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων της Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας.

Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης προβλέπει σχέση ανταλλαγής 15,814 μετοχές Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας προς 1 μετοχή Παγκρήτια. Οι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής θα λάβουν συνολικά 1.020.504 μετοχές Παγκρήτια, πλέον όσων προκύψουν για λόγους στρογγυλοποίησης. Συνολικά θα βρεθούν να κατέχουν, μετά τη συγχώνευση, το 0,54% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τράπεζας.

Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Παγκρήτια (σ.σ. παλαιοί μέτοχοι) θα ανταλλάξουν 1 μετοχή προς 1,198 μετοχές της νέας τράπεζας, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση και θα κατέχουν, μετά την ολοκλήρωσή της, το 99,46% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η σχέση ανταλλαγής προσδιορίστηκε βάσει της αναπροσαρμοσμένης καθαρής θέσης κάθε τράπεζας κατά την 31.12.2022. Οι Mazars, που ορίστηκε από το Δ.Σ της Κεντρικής Μακεδονίας ως ανεξάρτητος εκτιμητής καθώς και οι ορκωτοί Α. Προκοπίδης, Γ. Παπαθωμάς, που ορίστηκαν από την Παγκρήτια έκριναν δίκαιη και εύλογη την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής.

Οι περίπου 18.500 μεριδιούχοι της Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας θα δικαιούνται μερίσματος από τη Παγκρήτια ήδη από την πρώτη εταιρική χρήση.

Η καθαρή θέση της Παγκρήτια στις 31/12/2022 διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τους Προκοπίδη και Παπαθωμά, σε 182,6 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο χορηγήσεων της τράπεζας κατά την ίδια ημερομηνία ανερχόταν σε 1,78 δισ. ευρώ και οι σωρευμένες προβλέψεις σε 391 εκατ. ευρώ. Τα χρηματοοικονομικά assets στο αποσβεσμένο κόστος ανερχόταν σε 901 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις από αναβαλλόμενους φόρους σε 64,2 εκατ. ευρώ (44,8 εκατ. ευρώ στις 30/6/2022). Η καθαρή θέση της Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας ανήλθε στις 31/12/2022 σε μόλις 985 χιλ. ευρώ.

Η Συνεταιριστική Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκε με συνολικό δείκτη κεφαλαίου κάτω του 8% το 2021, με την ΤτΕ να ζητά αύξηση κεφαλαίου το αργότερο ως το τέλος Απριλίου 2022. Κατόπιν υποβολής business plan και capital plan η προθεσμία διενέργειας ΑΜΚ παρατάθηκε ως την 31η Ιανουαρίου 2023.

Λόγω αδυναμίας εξεύρεσης επενδυτών στις 30 Νοεμβρίου 2022 υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Παγκρήτια που προέβλεπε συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας συγχώνευσης ως το τέλος Γενάρη της φετινής χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v