Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μοντέλο της Cycladic για αεροπορική διασύνδεση νησιών του Αιγαίου

Το project του εφοπλιστή Ν. Λυκιαρδόπουλος εξυπηρετεί σήμερα έξι νησιωτικούς προορισμούς. Τα επόμενα σχέδια.

Το μοντέλο της Cycladic για αεροπορική διασύνδεση νησιών του Αιγαίου

Μετρά μόλις λίγους μήνες στους ελληνικούς αιθέρες, ωστόσο, η Cycladic έχει καταφέρει να «γεφυρώσει» μεταξύ τους ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς, οι οποίοι μέχρι πρότινος συνδέονταν μόνο με πλοία, ελικόπτερα, ιδιωτικά αεροπλάνα ή μέσω εμπορικών πτήσεων με ανταπόκριση.

Στόχος της εταιρείας, η οποία αποτελεί επί της ουσίας την πρώτη ενδο-νησιωτική αερογραμμή στην Ελλάδα, είναι να διευκολύνει τη μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων των Κυκλάδων και της Κρήτης, προσφέροντας τακτικές πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω του island-hopping.

Σήμερα, η Cycladic, ένα project πίσω από το οποίο βρίσκεται ο εφοπλιστής Νικόλας Λυκιαρδόπουλος, εξυπηρετεί σήμερα έξι ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς, την Αστυπάλαια, την Πάρο, τη Μήλο, τη Σύρο, τη Νάξο και το Ηράκλειο, ενώ στο φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας με βάση την Πάρο, περιλαμβάνεται η αεροπορική διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων με το Βόρειο Αιγαίο.

Στους άμεσους στόχους της Cycladic είναι, μάλιστα, και η προσθήκη της Σαντορίνης, της Μυκόνου και της Ρόδου στο δίκτυο των προορισμών της.

«Εκτός από προγραμματισμένες πτήσεις, η Cycladic πραγματοποιεί και πτήσεις charter. Εχουμε πολύ ισχυρή ζήτηση από κόσμο που θέλει να ταξιδέψει από το ένα νησί στο άλλο και, μάλιστα, έχουμε πάρα πολλές πτήσεις για τη Σύρο, γιατί έχουν αναπτυχθεί αρκετές βίλες στο νησί, οι οποίες ενοικιάζονται σε πολύ υψηλού επιπέδου τουρίστες. Χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό, γιατί δραστηριοποιούμαι στον κλάδο του τουρισμού εδώ και 20 χρόνια προσφέροντας πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και χαίρομαι που ένα νησί όπως η Σύρος έχει εξελιχθεί προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε στο πλαίσιο παρουσίασης του εν λόγω project, η Κατερίνα Κατώπη, σύζυγος του Ν. Λυκιαρδόπουλου και συνοδοιπόρος του στο συγκεκριμένο εγχείρημα.

«Η Cycladic αποτελεί επί της ουσίας ένα πολύ δύσκολο, αυτοχρηματοδοτούμενο επιχειρηματικό σχέδιο και μία επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν επιδοτείται. Για εμάς στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η συνδεσιμότητα μεταξύ των νησιών είναι ένα μείζον θέμα, αναπτυξιακό, κοινωνικό, ιατρικό. Εχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πρωτίστως προς όφελος των κατοίκων των νησιών μας κι έπειτα προς όφελος των επενδυτών», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γεώργιος Λεονταρίτης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

«Είναι μεγάλη υπόθεση να έρχονται τα νησιά μας τόσο κοντά» προσέθεσε, αναδεικνύοντας τον ρόλο των συνδυαστικών μεταφορών. «Οι πτήσεις charter θα τονώσουν πάρα πολύ το τουριστικό προϊόν και είναι πτήσεις που μεταφέρουν ταξιδιώτες υψηλού εισοδήματος», επεσήμανε. 

Ως προς το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η Κ. Κατώπη τόνισε, μεταξύ άλλων, «Αυτό που κοιτάζουμε και το έχουμε κάνει κατά περιόδους είναι να παρέχουμε εκπτωτικά κουπόνια, ώστε να μπορεί ο κόσμος να βγάζει τα εισιτήριά του και να τα προγραμματίσει με μια έκπτωση κι επίσης έχει υπάρξει περίοδος που έχουμε δώσει έκπτωση στους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

Αυτό θα συνεχίσουμε σίγουρα να το κάνουμε. Από εκεί και πέρα, το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι κάτι που θα το εξετάσουμε μαζί με την Περιφέρεια. Πρέπει να βρούμε τρόπους ούτως ώστε να γίνει πιο οικονομική η μετάβαση των κατοίκων των νησιών».

Από την πλευρά του ο Γ. Λεονταρίτης σχολίασε σχετικά: «Πιστεύω ότι είναι σωστό και δίκαιο να υπάρξει το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τους κατοίκους που μετακινούνται από το ένα νησί στο άλλο. Θα το θέσουμε το θέμα ως περιφερειακή Αρχή». 

Ο  στόλος

Ο στόλος της Cycladic αποτελείται από τρία αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας Cessna Grand Caravan, που προσφέρουν πλεονεκτήματα στους επιβάτες όσον αφορά την εξοικονόμηση χρόνου και την άνεση, παρέχοντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη ασφάλεια.

Τα αεροσκάφη έχουν χωρητικότητα από 8 έως 12 επιβάτες και σε ό,τι αφορά τη μεταφορά αποσκευών κάθε επιβάτης έχει το δικαίωμα χειραποσκευής με βάρος έως 8 κιλά και μεταφοράς αποσκευής έως 23 κιλά.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Cycladic στη βιωσιμότητα είναι το γεγονός ότι πρόσφατα, μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας με την Monte Aircraft Leasing Limited για την έναρξη προγράμματος σταδιακής μετατροπής του στόλου των αεροσκαφών της Cessna Grand Caravan σε ηλεκτροκίνητα που θα εκπέμπουν μηδενικούς ρύπους.

Η διαδικασία μετατροπής θα ξεκινήσει ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας του σχετικού νομοθετικού και
κανονιστικού πλαισίου. Ετσι, η Cycladic γίνεται η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που προχωρά σε μια στρατηγική συνεργασία αυτής της μορφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v