Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνεται το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ

Τριπλάσια κεφάλαια αναμένεται να απορροφήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ με ορίζοντα δεκαετίας. Εν αναμονή του νέου ρυθμιστικού πλαισίου αλλά και ορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου.

Επιταχύνεται το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ

Υψηλό ρυθμό επενδύσεων διατηρεί η ΕΥΔΑΠ, η οποία ως γνωστόν υλοποιεί ευρύ πρόγραμμα άνω του 1 δισ.ευρώ, συνεχίζοντας το στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού της.

Στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής Γ.Σ. των μετόχων της, όπου εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή η διοίκηση της εταιρείας συνόψισε τις εξελίξεις της περασμένης χρονιάς, αλλά και τους επόμενους στόχους.

Αναφέρθηκε πως οι επενδύσεις είναι αυξημένες κατά 66% σε σχέση με το 2021 και κατά 107% έναντι του μέσου όρου της προηγούμενης πενταετίας, ενώ αναμένεται να τριπλασιαστούν το 2023. Υπενθυμίζεται πως το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δίκτυα αποχέτευσης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης (χρηματοδοτούμενα κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση) στην Ανατολική Αττική, ύψους 900 εκατ. ευρώ, όπου ήδη έχουν γίνει ενέργειες για 3 ΚΕΛ και 1.400 χλμ. δικτύου αποχέτευσης.

Τα έργα εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς στους Δήμους Μαραθώνος, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου όπου έχουν ήδη κατασκευαστεί 136 χλμ. αγωγών αποχέτευσης και 4.160 συνδέσεις ακινήτων.

Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανάφερε πως πριν το τέλος 2023 θα υπάρξει ανάδοχος για το ΚΕΛ σε Ραφήνα – Πικέρμι, Αρτέμιδα – Σπάτα, ενώ, μεταξύ άλλων θα δημοπρατηθεί και το ΚΕΛ Μαραθώνα. Η επιχείρηση επίσης υλοποιεί έργα ψηφιακού μετασχηματισμού έργα μείωσης διαρροών και άλλα έργα αποχέτευσης αθροιστικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Πέραν των παραπάνω δεδομένων, η ΕΥΔΑΠ (όπως και η ΕΥΑΘ) αναμένει από τη νέα ρυθμιστική αρχή Ρ.Α.Α.Ε.Υ να προσδιορίσει το επιτρεπόμενο έσοδο (WACC) για τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ της νέας χρονιάς.

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης Χ. Σαχίνη η Ελλάδα έχει «τη δεύτερη φθηνότερη τιμή νερού στην Ευρώπη» χωρίς μάλιστα να έχει προβεί σε αυξήσεις για παραπάνω από μια δεκαετία, ενώ το 2022 απορρόφησε όλο το ενεργειακό κόστος, δεχόμενη ωστόσο πίεση στην κερδοφορία της.

Τέλος υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΘΟ, οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ πέρασαν από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο. Κατά τη χθεσινή δε Γ.Σ. της επιχείρησης με παρέμβασή του το Δημόσιο, ως νέος βασικός μέτοχος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης των θεμάτων 4 και 5 της ημερήσιας διάταξης για εκλογή 9 μελών του ΔΣ από τον μέτοχο πλειοψηφίας και τον ορισμό ανεξάρτητων μελών.

Η συζήτηση των δύο θεμάτων θα επαναληφθεί στις 12 Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v