Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη προσπάθεια... εκκίνησης της δίκης για το σκάνδαλο της Folli Follie

Η διαδικασία της πολύκροτης δίκης θα ξεκινήσει εκ του μηδενός, ενώ παρόντες στο δικαστήριο αναμένεται να είναι και οι δικηγόροι της Folli Follie. Το βαρύ κατηγορητήριο, οι αναβολές και ο κίνδυνος παραγραφής.

Τρίτη προσπάθεια... εκκίνησης της δίκης για το σκάνδαλο της Folli Follie

Μετά από δύο αναβολές και αρκετές παλινωδίες, ξεκινάει σήμερα -εκτός νέου απροόπτου- για τρίτη φορά, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η εκδίκαση της υπόθεσης της Folli Follie, ενός οικονομικού σκανδάλου το οποίο ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και αποτέλεσε την αιτία να εκτεθεί η χώρα μας διεθνώς.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντιμέτωποι με σωρεία κακουργημάτων, τα μέλη της άλλοτε ισχυρής οικογένειας της Folli Follie, οι Δημήτρης, Τζώρτζης και Καίτη Κουτσολιούτσου, καθώς και επτά ακόμη πρόσωπα που κατά περίπτωση θα δικαστούν για: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού κατ' επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία κατ’ εξακολούθηση. Μάλιστα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος βαρύνεται επιπλέον με το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ' εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει εκ του μηδενός, ενώ παρόντες στο δικαστήριο αναμένεται να είναι και οι δικηγόροι της εταιρείας Folli Follie, οι οποίοι θα επιχειρήσουν εκ νέου να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες. Στην πρώτη δίκη, που αναβλήθηκε τελικώς τον περασμένο Δεκέμβριο, το δικαστήριο είχε αποφασίσει την αποβολή τους από τη διαδικασία, δεχόμενο την ένσταση της υπεράσπισης, η οποία υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν έχει υποστεί ζημιά από τους παραποιημένους οικονομικούς ισολογισμούς και τη χειραγώγηση της μετοχής και μάλιστα ότι τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες κατέληξαν στην πλειονότητά τους στα ταμεία της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος είναι εκτός φυλακής από τον Φεβρουάριο του 2022, λόγω παρέλευσης του 18μήνου.

Το κατηγορητήριο

Στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, καταγράφεται ότι η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων ξεκίνησε το 2006 με σωρεία πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων και οικονομικές συναλλαγές δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα ήταν εταιρείες-φαντάσματα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών τους στην Κίνα και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του ομίλου τους που δραστηριοποιούνταν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με αυτό τον τρόπο κατάφερναν να καταρτίζουν «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κ.λπ.) εν γνώσει τους σε τρίτους».

Το ΣτΕ

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο τα κατηγορούμενα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου καθώς και πέντε συνεργάτες τους, πρώην μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθούν πρόστιμα ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία τους επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της αγοράς με διάδοση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με τη μετοχή της Folli Follie. Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή τους.

Οι αναβολές

Για πρώτη φορά η υπόθεση έφτασε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον Ιανουάριο του 2022. Πραγματοποιήθηκαν λίγες συνεδριάσεις και η δίκη «πάγωσε» λόγω αποχής των δικηγόρων από δίκες που αφορούν το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τον περασμένο Ιούνιο, κατηγορώντας μάλιστα τους δικηγόρους γι' αυτό και κάνοντας λόγο για κίνδυνο παραγραφής κάποιων εκ των αδικημάτων.

Τον Ιούνιο ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε και πάλι λόγω κωλύματος στο πρόσωπο της εισαγγελέα της έδρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v