Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από ρεκόρ σε ρεκόρ βαδίζει η Cenergy

Το γεγονός ότι ο εισηγμένος όμιλος έχει πενταπλασιάσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών του τα τελευταία 2,5 χρόνια εκτινάσσει τη φετινή κερδοφορία. Οι προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ βαδίζει η Cenergy

Οι οικονομικές επιδόσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου επιβεβαιώνουν την πρόβλεψη της Cenergy για «προσαρμοσμένο EBITDA» 180 έως 200 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς, ενώ παράλληλα η νέα εκτίναξη του υπολοίπου των ανεκτέλεστων παραγγελιών δημιουργεί ισχυρές προοπτικές και για την πορεία του εισηγμένου ομίλου και για τα επόμενα έτη.

Ειδικότερα, ο όμιλος παρουσίασε στο πρώτο μισό του 2023 αύξηση κύκλου εργασιών 21% (από 658,6 στα 798,2 εκατ. ευρώ), άνοδο «προσαρμοσμένου EBITDA» κατά 67% (από τα 51,6 στα 86,1 εκατ. ευρώ) και διόγκωση των καθαρών κερδών από τα 18,5 στα 23,6 εκατ. ευρώ (+28%). Το χαμηλότερο ποσοστό βελτίωσης της καθαρής κερδοφορίας σε σχέση με το «προσαρμοσμένο EBITDA» οφείλεται σε μη λειτουργικούς παράγοντες (το «προσαρμοσμένο EBITDA» ήταν χαμηλότερο από το λογιστικό EBITDA κατά 6,9 εκατ. ευρώ), στην επίδραση των ανοδικών επιτοκίων και στην υψηλότερη φορολογία.

Οι εξαμηνιαίες επιδόσεις είναι τέτοιες που ωθούν τη διοίκηση της Cenergy να επιμείνει στην πρόβλεψή της για προσαρμοσμένο φετινό EBITDA μεταξύ 180 και 200 εκατ. ευρώ, όταν οι αντίστοιχες επιδόσεις ήταν 136,8 εκατ. για το 2022 και 104,1 εκατ. για το 2021.

Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η συνεχής εκτίναξη του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων του Ομίλου, το οποίο πριν από 2,5 χρόνια κυμαινόταν γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, στις 31/12/2022 είχε εκτιναχθεί στα δύο δισ. ευρώ και στο τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου σκαρφάλωσε στα 2,5 δισ. ευρώ (1,85 δισ. αφορά τα καλωδιακά έργα και 630 εκατ. τις συμβάσεις των Σωληνουργείων Κορίνθου, χωρίς στο ποσό των 2,5 δισ. να περιλαμβάνονται οι πωλήσεις των καλωδιακών προϊόντων).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το τόσο μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, σε συνδυασμό με την ισχυρή διεθνή ζήτηση και τα ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους που επικρατούν, δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες και για τις προοπτικές των επόμενων ετών. Ειδικότερα, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ήδη υπογεγραμμένες παραγγελίες, στο τέλος του 2024 προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα στη μονάδα της Fulgor στην Κορινθία, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουν τελειώσει και οι επενδύσεις στην παλιά μονάδα του Πετζετάκι στη Θήβα (προκειμένου να τονωθεί η παραγωγικότητα και να διευρυνθεί το capacity στα καλώδια χαμηλής και μέσης τάσης).

Αντίθετα, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη στα σχέδια δημιουργίας παραγωγικής μονάδας στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τη δανέζικη Orsted.

Στις 30/6/2023 ο καθαρός δανεισμός της Cenergy διευρύνθηκε στα 438 εκατ. ευρώ (λόγω του ανοδικού κύκλου εργασιών και του επενδυτικού προγράμματος ύψους 58,3 εκατ. ευρώ), πλην όμως με βάση το προβλεπόμενο για φέτος προσαρμοσμένο EBITDA (180-200 εκατ. ευρώ) ο δείκτης ρευστότητας «καθαρός δανεισμός προς προσαρμοσμένο EBITDA» αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ του 2,43 και του 2,19.

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του ομίλου, ο Αλέξης Αλεξίου, διευθύνων σύμβουλος της Cenergy, δήλωσε:

«Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν ακόμη ένα σημαντικό τρίμηνο για τη Cenergy Holdings και επιβεβαίωσε τον καταλυτικό ρόλο του Ομίλου στην ενεργειακή μετάβαση. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ανήλθε και πάλι σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι νέες παραγγελίες ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ το πλήρες πρόγραμμα παραγωγής σε όλα τα εργοστάσια αποτέλεσε τον βασικό μοχλό για την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας. Η ανάκαμψη των σωλήνων χάλυβα επιβεβαιώθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς ο τομέας πολλαπλασίασε τα περιθώρια κέρδους του, ενώ ταυτόχρονα συνεχίστηκε η σταθερή ανάπτυξη στον τομέα των καλωδίων.

Παράλληλα, στις αρχές του έτους, ξεκίνησε η επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας υποβρυχίων καλωδίων, με πλήρη χρηματοδοτική στήριξη από έναν ισχυρό εταίρο, όπως η EBRD. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για την κερδοφορία του 2023, της τάξης των 180 - 200 εκατ. ευρώ σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA, χάρη στην αποδεδειγμένη δέσμευσή μας να υλοποιούμε με επιτυχία απαιτητικά ενεργειακά έργα και να παραδίδουμε προϊόντα και λύσεις για τη μεταφορά ενέργειας σε όλο τον κόσμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v