Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι σχεδιασμοί ΓΕΚ Τέρνα για κατασκευές-παραχωρήσεις

Το υψηλό ανεκτέλεστο στις κατασκευές και η «ορατότητα» που προσφέρει το χαρτοφυλάκιο στις παραχωρήσεις. Χτίζει ενεργειακό χαρτοφυλάκιο 2.500 MW.

Οι σχεδιασμοί ΓΕΚ Τέρνα για κατασκευές-παραχωρήσεις

Ισχυρές προοπτικές διαβλέπει η ΓΕΚ Τέρνα, μετά την ανακοίνωση ισχυρού σετ αποτελεσμάτων εξαμήνου. Η διοίκηση εστιάζει μάλιστα στα χαρακτηριστικά των έργων του χαρτοφυλακίου, τα οποία διασφαλίζουν, όπως επισημαίνει, υψηλή ορατότητα ταμειακών ροών και αποδόσεων για τους μετόχους.

Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους τομείς δραστηριότητας, οι προσδοκίες διαμορφώνονται ως εξής:

• Στον τομέα κατασκευής, δεδομένου του υψηλού ανεκτέλεστου των € 5,7 δισ., αναμένεται η κατασκευαστική δραστηριότητα να παραμείνει υψηλή τις επόμενες περιόδους και να συνεχίσει να ενισχύει την κερδοφορία. Επιπρόσθετα, οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι θετικές, καθώς στα επόμενα χρόνια ο προϋπολογισμός των νέων έργων που θα βγουν προς δημοπράτηση θα ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ.

• Ο τομέας παραχωρήσεων αναμένεται να είναι βασικός μοχλός ενίσχυσης και δημιουργίας αξίας, δεδομένου του μεγέθους και των χαρακτηριστικών των έργων που βρίσκονται αυτή την στιγμή προς υλοποίηση και αναμένεται να ωριμάσουν σταδιακά. Σημαντική συνεισφορά σε αυτό θα έχει και η παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενός έργου με ιδιαίτερα ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης. Επιπρόσθετα, ο όμιλος συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία νέων έργων παραχώρησης (ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο Καλαμάτας κ.ά.) καθώς και διαφόρων Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και έργων υποδομής και κτιριακών έργων ανά την Ελλάδα, αξιοποιώντας τη βαθιά του εξειδίκευση και υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση.

• Στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο Όμιλος συνεχίζει απρόσκοπτα το επενδυτικό του πλάνο στις ΑΠΕ, έχοντας πλέον υπό κατασκευή το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης 680 MW στην Αμφιλοχία. Επίσης, σταδιακά από το τέλος του τρέχοντος έτους και εντός του 2024 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών) στην Ελλάδα και τη Ν.Α. Ευρώπη άνω των 550 MW.

Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.α.) στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v