Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Aegean μετατρέπει την Αθήνα σε κόμβο για Βαλκάνια-Μέση Ανατολή

Αύξηση των συχνοτήτων και της χωρητικότητας σε προορισμούς όπου διαπιστώνεται ισχυρή ζήτηση, διεύρυνση της παρουσίας σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Βαλκάνια, καθώς και μείωση της εποχικότητας στον σχεδιασμό.

Η Aegean μετατρέπει την Αθήνα σε κόμβο για Βαλκάνια-Μέση Ανατολή

Τη στρατηγική ανάπτυξης του δικτύου της Aegean, η οποία εδράζεται σε 5 βασικούς άξονες, με αιχμή την άμβλυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού, ανέπτυξε χθες η διοίκηση της αεροπορικής, στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου χειμερινού προγράμματος της εταιρείας, το οποίο αναμένεται να είναι και το μεγαλύτερο στην ιστορία της.

Στην κατεύθυνση αυτή, η στρατηγική επέκτασης του δικτύου της εταιρείας περιλαμβάνει επένδυση στον κύριο κόμβο της Αθήνας, αλλά και σε εκείνον της Θεσσαλονίκης, αύξηση των συχνοτήτων και της χωρητικότητας σε προορισμούς όπου διαπιστώνεται ισχυρή ζήτηση, διεύρυνση της παρουσίας της εταιρείας στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στα Βαλκάνια, μείωση της εποχικότητας με αύξηση διαθέσιμων θέσεων και συχνοτήτων στην αρχή και στο τέλος της θερινής περιόδου, καθώς και ενίσχυση των διαθέσιμων θέσεων σε προορισμούς του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, ως προς τη στρατηγική της εταιρείας για άμβλυνση της εποχικότητας, εκτός από τη διατήρηση κατ’ εξοχήν θερινών προορισμών και τον χειμώνα, η Αegean υλοποιεί ειδικά προγράμματα με πράκτορες του εξωτερικού για την περίοδο χαμηλής ζήτησης. Ενδεικτικά, δρομολόγια σε προορισμούς της Ισπανίας (Μάλαγα, Μπιλμπάο), της Βαλτικής (Ταλίν, Ρίγα) και του Ηνωμένου Βασιλείου (Μπέρμιγχαμ και Μπρίστολ) επεκτείνονται για πρώτη φορά, σε συνέχεια της προσπάθειας της εταιρείας να επεκτείνει πέρυσι δρομολόγια προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς όπως το Δουβλίνο, η Νάπολη, η Φλωρεντία και το Αϊντχόβεν.

Μάλιστα, η εταιρεία προτίθεται να ξεκινήσει το θερινό της πρόγραμμα νωρίτερα από κάθε χρονιά, τον Μάρτιο. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο Γιάννης Ράσογλου, Network Planning & Airline Partnernships Director, ο μεγαλύτερος όγκος των δρομολογίων της Αegean από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσει τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, με περίπου 80 δρομολόγια εξωτερικού να διατηρούνται σχεδόν όλο τον χρόνο.

Πέρα, όμως, από τη μεγαλύτερη περίοδο εκτέλεσης δρομολογίων, η εταιρεία επενδύει και σε ειδικά προγράμματα χειμερινού τουρισμού. Για πρώτη φορά μετά το 2017, ένα αεροσκάφος της Αegean θα εκτελεί σε συνεργασία με το τουριστικό πρακτορείο RSD πτήσεις προς τη Ρόδο, μεταφέροντας ταξιδιώτες από 20 προορισμούς της Σκανδιναβίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο την ενίσχυση του νησιού που επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά το νέο χειμερινό πρόγραμμα της Αegean, το οποίο είναι κατά 15% αυξημένο σε σχέση με το 2022 και ξεπερνά κατά πολύ το 2019, αυτό περιλαμβάνει 118 προορισμούς, 157 δρομολόγια σε 44 χώρες. Ενδεικτικό του μεγέθους του χειμερινού προγράμματος της εταιρείας, που προσφέρει συνολικά περίπου 6 εκατ. θέσεις, είναι το γεγονός ότι αυτό αντιστοιχεί στο 1/3 των συνολικών προσφερόμενων θέσεων του έτους.

Το πρόγραμμα διαθέτει περισσότερες από 800 χιλιάδες θέσεις σε σχέση με πέρυσι, 200 χιλιάδες αφορούν το εξωτερικό και οι 600 χιλιάδες το εσωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, προστίθενται 18 νέα δρομολόγια σε 14 χώρες και στις 11 Νοεμβρίου, η εταιρεία, η οποία διαπιστώνει αύξηση της ζήτησης 10% στους περισσότερους προορισμούς της, θα ξεκινήσει τις απευθείας πτήσεις προς Ντουμπάι 6 φορές την εβδομάδα.

Η αύξηση χωρητικότητας για τον χειμώνα περιλαμβάνει την προσθήκη 135 χιλιάδων θέσεων σε προορισμούς της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (Αίγυπτος, Μαρόκο, Τυνησία, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), λόγω της ισχυρής ζήτησης που καταγράφεται.

«Επενδύουμε πολύ σημαντικά και στο κομμάτι των Βαλκανίων. Εκεί αυξάνουμε την παρουσία μας κατά 15% με 35 χιλιάδες επιπλέον θέσεις», τόνισε ο Γιάννης Ράσογλου, επισημαίνοντας ότι πέρα από το νέο cluster των προορισμών που δημιουργείται για τους επιβάτες της αεροπορικής, η εταιρεία διατηρεί βορειοδυτικούς προορισμούς, όπως η Βιέννη, η Πράγα και η Βουδαπέστη.

Την ίδια στιγμή, η εταιρεία επενδύει στην ενίσχυση της παρουσίας της στο εσωτερικό με επιπλέον 200 χιλιάδες θέσεις, που αντιστοιχούν σε αύξηση 10%, όχι μόνο σε «μεγάλα» δρομολόγια, όπως Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Αθήνα - Ρόδος, Αθήνα - Ηράκλειο, αλλά και μικρότερους προορισμούς, όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Σητεία.

Πάντως, πέρα από τα 7 δρομολόγια που θα διατηρήσει για πρώτη φορά και τον χειμώνα η εταιρεία από την Αθήνα και το 1, αυτό από τη Βαρκελώνη προς τη Θεσσαλονίκη, η Αegean θα «πετάει» σε δύο νέους προορισμούς, το Πόρτο και το Νιουκάστλ τα Χριστούγεννα.

Σε ό,τι αφορά το 9μηνο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, η εταιρεία μετέφερε συνολικά περισσότερους 11,57 εκατ. ταξιδιώτες, καταγράφοντας αύξηση 30% στην επιβατική κίνηση σε σχέση με το 2022 και ξεπερνώντας κατά 320 χιλιάδες την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Σε επίπεδο πληρότητας το 9μηνο έκλεισε στο 83%, ενισχυμένη έναντι του 78% την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

«Η αίσθηση που είχαμε το α’ τρίμηνο του χρόνου ότι υπάρχει θετική αύξηση και ζήτηση για τη χώρα μας είναι πραγματικότητα», τόνισε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια Εμπορική Διευθύντρια Τιμολογιακής Πολιτικής και Δικτύου της Αegean, Πέπη Σταμάτη.

Μόνο τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία μετέφερε πάνω από 1,64 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 19% σε σχέση με το 2022 ως προς την κίνηση του εξωτερικού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε ό,τι αφορά την κίνηση εσωτερικού διαμορφώθηκε στο 21% σε σχέση με πέρυσι. «Η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα κρατάει καλά και σε συνδυασμό με τις πληρότητες και τις προκρατήσεις που έχουμε για τον Οκτώβριο και τις αρχές Νοεμβρίου, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό», επεσήμανε η Π. Σταμάτη.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της επιβατικής κίνησης της εταιρείας από και προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η εταιρεία βρίσκεται στο συν 38% σε σχέση με το 2022 και στο συν 10% συγκριτικά με το 2019. Αντίστοιχη αύξηση σε ποσοστό 45% σε σχέση με το 2022 και 34% σε σχέση με το 2019 καταγράφει η εταιρεία σε ό,τι αφορά την κίνηση εξωτερικού στη Θεσσαλονίκη από το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

To θερινό πρόγραμμα που εκτελεί η αεροπορική και ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της Αegean, η οποία προσφέρει 12,8 εκατ. θέσεις σε 165 προορισμούς, εκτελώντας 272 απευθείας δρομολόγια σε 46 χώρες. Μάλιστα, ιδιαίτερης σημασίας είναι η σημαντική αύξηση που καταγράφει η εταιρεία στο σύνολο των μικρότερων νησιωτικών προορισμών της χώρας.

«Λιγότερο προβεβλημένοι προορισμοί, όπως το βορειοανατολικό Αιγαίο, το Ιόνιο, οι Σποράδες και οι Κυκλάδες παρουσίασαν μεγάλη αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με πιο μεγάλους παραδοσιακούς προορισμούς, με τη δυναμική τους να διπλασιάζεται ή ακόμη και να τριπλασιάζεται, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν περιορισμοί στη χωρητικότητα λόγω των αεροπορικών υποδομών», επεσήμανε η Π. Σταμάτη.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2023 η Αegean θα προσφέρει συνολικά 18,7 εκατ. θέσεις, εκ των οποίων περίπου οι 11 εκατ. θέσεις αφορούν το εξωτερικό, 2 εκατ. περισσότερες συγκριτικά με το 2022 και περίπου 800 χιλιάδες σε σχέση με το 2019. Η εταιρεία επιχειρεί συνολικά με 75 αεροπλάνα, από τα οποία τα 28 είναι τα καινούργια Airbus 320-321 της οικογένειας neo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v