Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μύλος» έγινε η υπόθεση με την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ

Αναβολή δύο μηνών για τη συζήτηση στο ΣτΕ της προσφυγής των Ιρλανδών επενδυτών. Αναμένεται νέα παράταση για την Ειδική Διαχείριση, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο στη Δικαιοσύνη.

«Μύλος» έγινε η υπόθεση με την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ

Σε μάκρος φαίνεται να τραβά η αβεβαιότητα για την έκβαση της πώλησης της ΛΑΡΚΟ. Η συζήτηση της προσφυγής των Ιρλανδών επενδυτών στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας πήρε αναβολή για δύο μήνες.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν κατέστη δυνατή χθες η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης, που κατέθεσε η εταιρεία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd (CMI) κατά της απόφασης της Ειδικής Διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ, με την οποία ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings. Η υπόθεση παραπέμφθηκε να συζητηθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Αν κρίνει κανείς από το γεγονός ότι εκκρεμεί ακόμη η έκδοση απόφασης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι Ιρλανδοί για το «πάγωμα» κάθε διαδικασίας από την πλευρά της Ειδικής Διαχείρισης, αντιλαμβάνεται ότι θα αργήσει η απόφαση του ΣτΕ, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει και νέα αναβολή τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Θυμίζουμε ότι τα ασφαλιστικά μέτρα συζητήθηκαν στο Πρωτοδικείο τον περασμένο Ιούλιο. Καθώς θα μεσολαβήσουν και οι γιορτές των Χριστουγέννων, πάντα υπό την αίρεση ότι θα διεξαχθεί η συζήτηση στις 12 Δεκεμβρίου, το ΣτΕ, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εκτιμάται ότι θα καταλήξει σε απόφαση μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2024. Ως τότε θα «σέρνεται» ο διαγωνισμός της Ειδικής Διαχείρισης, με άγνωστη κατάληξη.

Στο μεταξύ, λήγει στις 7 Φεβρουαρίου 2024 η Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, μετά την τελευταία, πολλοστή, παράταση που δόθηκε τον περασμένο Μάρτιο, προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης. Με την ίδια απόφαση του υπουργείου Οικονομικών παρατάθηκε και η παραμονή των εργαζομένων της εταιρείας έως τα τέλη του 2023.

Σε κάθε περίπτωση, όλα πλέον είναι ανοιχτά μετά τη χθεσινή εξέλιξη και θα απαιτήσουν προφανώς και νέα παράταση για την Ειδική Διαχείριση. Και γιατί αργεί παραδοσιακά η έκδοση αποφάσεων από το ΣτΕ και γιατί, αν δικαιωθεί η CMI για τον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, θα ενεργοποιηθεί η εκατέρωθεν πλειοδοσία (shoot out) για τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο θα πρέπει να καλέσει τη CMI να υποβάλει ανταγωνιστική προσφορά έναντι αυτής που υπέβαλε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, ήτοι, πάνω από 5 εκατ. ευρώ, για τη μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ.

Συν το ότι θα απαιτηθεί χρόνος για την προετοιμασία και συμφωνία των συμβάσεων παραχώρησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ. Όλη η σχετική προεργασία που έχει γίνει στο μεσοδιάστημα μπαίνει εκ των πραγμάτων στο συρτάρι.

Μία λέξη θα μπορούσε πλέον να χαρακτηρίσει την εκποίηση του συγκροτήματος: μύλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v