Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά το διπλό project της Ελτον Χημικά στα Οινόφυτα

Αισιοδοξία για επαναφορά σε τροχιά ανοδικής κερδοφορίας ήδη από το δεύτερο φετινό εξάμηνο εκφράζουν κύκλοι της εισηγμένης. Ξεκινά σύντομα το διπλό project στα Οινόφυτα.

Προχωρά το διπλό project της Ελτον Χημικά στα Οινόφυτα

Την αισιοδοξία τους πως η φετινή χρονιά θα αποτελέσει απλά μια παρένθεση και πως από το 2024 θα ξεκινήσουν και πάλι την ανοδική τους πορεία οι οικονομικές επιδόσεις της ΕΛΤΟΝ Χημικά εκφράζουν κύκλοι προσκείμενοι στον εισηγμένο όμιλο.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών της ΕΛΤΟΝ Χημικά υποχώρησε από τα 101,3 στα 94,7 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 11,24 στα 5,04 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία από τα 4,745 στο 1,545 εκατ. ευρώ.

Η σημαντική αυτή πτώση οφείλεται κατά ένα μικρό ποσοστό στην περιορισμένη υποχώρηση του όγκου των πωλήσεων (αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά) και κυρίως στη δραστική υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών (απομείωση αποθεμάτων).

Με βάση πάντως τα μέχρι τώρα στοιχεία του δευτέρου εξαμήνου, τα πράγματα εξελίσσονται κάπως καλύτερα σε σχέση με το πρώτο μισό της χρονιάς σε ότι αφορά τους όγκους των πωλήσεων, ενώ οι τιμές παρουσιάζουν διαφοροποιημένες τάσεις, καθώς σε άλλα προϊόντα ανεβαίνουν και σε άλλα υποχωρούν (πάντως, οι τιμές πολλών εξ’ αυτών επηρεάζονται από την πορεία της τιμής του πετρελαίου).

Σύμφωνα επίσης με τις μέχρι τώρα ενδείξεις -με δεδομένο ότι πέρυσι το πρώτο εξάμηνο ήταν πολύ καλύτερο του δεύτερου- στο σύνολο της φετινής χρονιάς αναμένεται ότι το ποσοστό πτώσης των κερδών της ΕΛΤΟΝ Χημικά θα είναι χαμηλότερο από αυτό που καταγράφηκε κατά το πρώτο μισό του 2023. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2024 θα σημειώσουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέσεις με τις φετινές» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την επένδυση που σχεδιάζει η ΕΛΤΟΝ Χημικά στα Οινόφυτα, αυτή βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των αδειοδοτήσεων και αναμένεται ότι θα έχει ξεκινήσει να υλοποιείται μέσα στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Το συγκεκριμένο project περιλαμβάνει αφ’ ενός πολύ μεγαλύτερους και πιο σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους σε σύγκριση με τις σημερινές εγκαταστάσεις του Αυλώνα (εκτιμάται ότι η κατασκευαστική περίοδος θα διαρκέσει γύρω στους δώδεκα μήνες) και αφ’ ετέρου κτίριο που θα στεγάσει την εργοστασιακή μονάδα, με στόχο την παραγωγή κάποιων προϊόντων που μέχρι σήμερα η εισηγμένη απλά εμπορεύεται (θα απαιτήσει περίπου μια διετία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v