Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CPI: Άνοδος πωλήσεων και λογιστικές ζημίες λόγω «stock options»

Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο επηρεασμένο κατά -219 χιλ. από το λογιστικό χειρισμό που αφορά την έκδοση stock options στα στελέχη της εταιρείας.

CPI: Άνοδος πωλήσεων και λογιστικές ζημίες λόγω «stock options»

Αύξηση κύκλου εργασιών και ζημιογόνο λογιστικό αποτέλεσμα κατέγραψε η CPI για την οικονομική χρήση που έληξε στις 30/6/2023. Ειδικότερα:

• Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 18 στα 18,56 εκατ. ευρώ.

• Τα ίδια κεφάλαια ανέβηκαν από τα 2,9 στα 3,07 εκατ. ευρώ.

• Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο (-123 χιλ. έναντι κερδών 207 εκατ. ευρώ) επηρεασμένο κατά -219 χιλ. από το λογιστικό χειρισμό που αφορά την έκδοση stock options στα στελέχη της εταιρείας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «πλασματικό έξοδο» που αποσκοπεί μόνο στην ενημέρωση των μετόχων και δεν μεταβάλλει στο παραμικρό, ούτε τη ρευστότητα, ούτε την καθαρή θέση, ούτε τα περιουσιακά στοιχεία, ούτε και τις υποχρεώσεις της CPI.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές της τρέχουσας χρήσης (ολοκληρώνεται στις 30/6/2024) η διοίκηση της CPI επισημαίνει:

«Για τη χρήση 01/07/2023-30/06/2024, η εταιρεία και ο όμιλος θα βελτιώσουν σημαντικά τα οικονομικά τους μεγέθη σε επίπεδο εσόδων/κερδοφορίας δεδομένου των νέων έργων πληροφορικής και πράσινης ανάπτυξης, του Ταμείου Ανασυγκρότησης και του ΕΣΠΑ 2020-2027.

Η προκήρυξη νέων έργων πληροφορικής που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανασυγκρότησης θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και αναμένεται να έχει μεγάλη θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων οικονομικών χρήσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, στην Ελλάδα δύναται να δημοπρατηθούν έως το 2026, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σχεδόν 6 – 6,5 δισ. ευρώ, καθώς είναι σαφής η κατεύθυνση της ΕΕ για την επίτευξη "ψηφιακού άλματος".

Το Ταμείο Ανασυγκρότησης περιλαμβάνει σημαντικά κονδύλια για την ψηφιακή οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη, τομείς που θα επικεντρώσει την προσοχή της στρατηγικά η Εταιρεία και ο Όμιλος, με έμφαση, όπως πάντα, στην οργανική ανάπτυξη, στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς του στην γεωγραφική
του περιοχή, στην βελτιστοποίηση των λειτουργικών του εξόδων, στις οικονομίες κλίμακας, στις συνέργειες και στην λειτουργική μόχλευση».

Η ανακοίνωση της CPI

Η εταιρεία παρουσίασε για 3η συνεχόμενη οικονομική χρονιά αύξηση στα έσοδα τα οποία διαμορφώθηκαν στα 18,55 εκ. ευρώ έναντι 18 εκ. ευρώ με την συμμετοχή των υπηρεσιών στα έσοδα σταθερή στο 23%.

Σταθερή η εικόνα στην λειτουργική κερδοφορία με το Adjusted EBITDA να διαμορφώνεται στα 1,049 εκ. ευρώ. O δείκτης EBITDA έχει επιβαρυνθεί με το κόστος των δικαιωμάτων προαίρεσης (stock options) το οποίο υπολογίζεται στα 219.044 ευρώ για την τρέχουσα χρήση. Η επιβάρυνση αυτή έχει αποτυπωθεί στις οικονομικές καταστάσεις επηρεάζοντας αρνητικά την κερδοφορία αλλά όχι τα ίδια κεφάλαια και την καθαρή θέση της εταιρείας.

Η εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά από επενδύσεις: Εκσυγχρόνισε όλο τον εξοπλισμό του προσωπικού, προχώρησε την μετάβαση σε Cloud λύση στο τηλεφωνικό της κέντρο καθώς και στην ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας. Όλες οι επενδύσεις είχαν στόχο την βελτίωση του αποτυπώματος της εταιρείας στο περιβάλλον, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CPI Aρης Παπαθάνος, ανέφερε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που συνεχίζουμε την ανοδική μας πορεία. Εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι συνθήκες στην αγορά συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση. Υπάρχει ανοδική τάση στους μισθούς και στα χρηματοοικονομικά έξοδα και παράλληλα αρκετές ευκαιρίες ανάπτυξης των εσόδων. Στην φετινή χρήση έχουμε ήδη 3 νέες σημαντικές συνεργασίες με προμηθευτές του εξωτερικού που θα μας δώσουν ώθηση και αρκετά έργα προς υλοποίηση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βελτιώσουμε τα μεγέθη μας για μια ακόμη χρονιά»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v