Παγωτά Δωδώνη: Οι συζητήσεις με Βενέτη και τα δυσθεώρητα χρέη

Τι λένε πηγές κοντά στην προβληματική εταιρεία για τις διαπραγματεύσεις με τη Βενέτης. Το σχέδιο για τις επενδύσεις και το δίκτυο, οι ζημιές του 2022 και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια.

Παγωτά Δωδώνη: Οι συζητήσεις με Βενέτη και τα δυσθεώρητα χρέη

Στον «πάγο» παραμένει το σχέδιο εξυγίανσης της προβληματικής εταιρείας Παγωτά Δωδώνη. Οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία Βενέτης δεν έχουν ολοκληρωθεί κοντά επτά μήνες από την ημέρα που ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της αλυσίδας φούρνων, είχε ανακοινώσει ότι είχε έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες.

Πηγές κοντά στην εταιρεία υποστηρίζουν πάντως ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών δεν έχουν οδηγηθεί στα βράχια, αντιθέτως εκφράζουν την πεποίθηση ότι έως το τέλος του έτους θα βγει «λευκός καπνός».

Προ επταμήνου ο κ. Μονεμβασιώτης είχε δηλώσει ότι είχε έρθει σε συμφωνία με τις τράπεζες για την απόκτηση των εγκαταστάσεων της Παγωτά Δωδώνη και όχι για το δίκτυο καθώς, όπως είχε πει, οι συμβάσεις είχαν λήξει. Πάντως, στη χρήση του 2022 η Παγωτά Δωδώνη είχε, όπως αναφέρεται στις οικονομικές της καταστάσεις, 45 καταστήματα franchise, δίκτυο 111 μικρότερων σημείων -«γωνιές» όπου πωλούνται τα προϊόντα της-, πρόσβαση σε 1.352 καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχεία και συνεργασία με 400 σημεία σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, ζαχαροπλαστεία και φούρνους.

Το σχέδιο της αλυσίδας Βενέτη για την Παγωτά Δωδώνη, με βάση τα όσα είχε ανακοινώσει ο κ. Μονεμβασιώτης τον περασμένο Απρίλιο, προβλέπει την ανάπτυξη 12 καταστημάτων, εκ των οποίων δύο εταιρικών και 10 με το σύστημα της δικαιόχρησης και επενδύσεις σε βάθος 5ετίας ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι η Παγωτά Δωδώνη σε επίπεδο ομίλου εμφάνισε ζημιές 2,3 εκατ. ευρώ (το 2021 ήταν 3,8 εκατ. ευρώ) ενώ τα έσοδά της, που είχαν υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό τα προηγούμενα χρόνια, σημείωσαν αύξηση 25% στα 6,096 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την ανάπτυξη σημαντική ήταν η συμβολή των franchise καταστημάτων που σημείωσαν αύξηση πωλήσεων 17% και του καναλιού HORECA λόγω του τουρισμού, όπου καταγράφηκε αύξηση 37%.

Ανοδικά κινήθηκε και ο δυσθεώρητος τραπεζικός δανεισμός της, που στις 31/12/2022 ξεπέρασε τα 36,23 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό δανεισμό της να βρίσκεται μια ανάσα από τα 40 εκατ. ευρώ (το 2021 ήταν 37,971 εκατ. ευρώ). Με τον Ορκωτό να εκφράζει ουσιώδη αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της και να εφιστά την προσοχή στη σημείωση που αναφέρεται ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τραπεζικά ιδρύματα για αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση του συνόλου των τραπεζικών δανείων, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν στο μέλλον, αφού με τις παρούσες συνθήκες δεν υφίσταται δυνατότητα εξυπηρέτησής τους.

Επιπρόσθετα, όπως σημειώνει ο Ορκωτός, τα ίδια κεφάλαια λόγω σωρευμένων ζημιών έχουν καταστεί αρνητικά.

Στα ενδιαφέροντα σημεία των οικονομικών καταστάσεων η αύξηση κατά 32,29% των αμοιβών των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των διευθυντικών στελεχών στα 346.058 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v