Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται νέο κύμα αυξήσεων στα ασφάλιστρα

Μεγαλύτερος προβληματισμός στον κλάδο υγείας, όπου παρά την άνοδο της φετινής παραγωγής, τα δίκτυα των διαμεσολαβούντων κρούουν κώδωνα κινδύνου. Τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου και η σύγκριση.

Ερχεται νέο κύμα αυξήσεων στα ασφάλιστρα

Νέο κύμα αύξησης των τιμολογίων που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024 αναμένουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς, καθώς η διόγκωση των ζημιών και οι πληθωριστικές επιπτώσεις στα ποσά των αποζημιώσεων έχουν επιδεινώσει δραστικά τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι ασφαλιστικές εταιρείες βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, ιδίως στα συμβόλαια που αφορούν τις καλύψεις υγείας, αλλά και στον κλάδο αυτοκινήτου. Το 2023 έχει εξελιχθεί σε μια κακή χρονιά για τον κλάδο.

Παρά την αύξηση των τιμολογίων που επιβλήθηκε σε όλες σχεδόν τις καλύψεις, αφ’ ενός οι επιδράσεις του πληθωρισμού στις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις και αφ’ ετέρου οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές του καλοκαιριού σε Ρόδο, Έβρο και Θεσσαλία αναμένεται να οδηγήσουν αρκετές εταιρείες σε ζημιογόνο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες που από τις πλημμύρες της Θεσσαλίας φαίνεται να κατέγραψαν ζημίες πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ, ή ακόμη και άνω των εκατό εκατομμυρίων ευρώ. Το ζήτημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το αν οι λειτουργικές αυτές ζημίες θα καλυφθούν φέτος από τις αποδόσεις που θα σημειώσουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εταιρειών αυτών, λόγω της ανοδικής πορείας των μετοχών και των ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Πώς, όμως, αναμένεται να κινηθούν τα τιμολόγια των ασφαλιστικών εταιρειών το επόμενο χρονικό διάστημα;
Σύμφωνα με γνωστό παράγοντα του κλάδου, «ο κύριος όγκος των αυξήσεων στα τιμολόγια έλαβε χώρα κατά τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι σταμάτησε εκεί.

Συνεχίστηκε και κατά τους επόμενους μήνες, έστω με χαμηλότερους ρυθμούς και σποραδικά. Στον κλάδο οχημάτων για παράδειγμα, βλέπουμε κατά διαστήματα -ακόμη και τώρα- ασφαλιστικές εταιρείες είτε να αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγιά τους προς τα πάνω, είτε να καταργούν εκπτώσεις σε παραμετρική βάση, δηλαδή σε συγκεκριμένες κατηγορίες συμβολαίων.

Πιστεύω ότι στις αρχές του 2024 θα δούμε ένα νέο κύμα αυξήσεων στα ασφάλιστρα, καθώς οι εταιρείες δεν φαίνεται να έχουν εναλλακτικές επιλογές, όχι μόνο γιατί τα φετινά τους λειτουργικά αποτελέσματα είναι πολύ φτωχά, αλλά και γιατί αντιμετωπίζουν αυξήσεις επιβαρύνσεων από το μέτωπο των αντασφαλιστών».

Στον κλάδο αυτοκινήτου ειδικότερα, πέρα από τις μεγάλες αυξήσεις στο κόστος των συνεργείων και των ανταλλακτικών, παρατηρείται και μια άνοδος του αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε στους ελληνικούς δρόμους τις προπανδημικές επιδόσεις του 2019, με την τάση μάλιστα να παραμένει ανοδική.

Πάντως, παρά τις τελευταίες αυξήσεις, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου παραμένουν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα του 2010, πριν δηλαδή το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Αντίθετα, μεγαλύτερος προβληματισμός επικρατεί στον κλάδο της υγείας, όπου παρά την άνοδο της φετινής παραγωγής κατά διψήφιο ποσοστό, τα δίκτυα των διαμεσολαβούντων έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την έντονη δυσφορία που εκφράζουν πολλοί πελάτες τους.

Φοβούνται μάλιστα, πως νέες αυξήσεις τιμολογίων αν δεν αιτιολογηθούν πειστικά από τις εταιρείες, θα μπορούσαν να οδηγήσουν αρκετούς συμπολίτες μας στο να μην ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v