Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Διψήφια αύξηση πωλήσεων στο 4ο τρίμηνο του 2023

Θετικές επιδόσεις από τη λιανική δραστηριότητα και σταθεροποίηση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένει η διοίκηση του ομίλου. Η επίδραση της Trade Estates στα ενοποιημένα αποτελέσματα και ο στόχος για μείωση του ποσοστού στο 50%.

Φουρλής: Διψήφια αύξηση πωλήσεων στο 4ο τρίμηνο του 2023

Διψήφια αύξηση πωλήσεων το Νοέμβριο, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και για το φίνις της φετινής χρονιάς, εμφανίζουν οι πωλήσεις των λιανικών concepts του ομίλου Φουρλή, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε η διοίκησή του κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα εννεαμήνου

Σύμφωνα με τον CEO του ομίλου κ. Βαλαχή, η κερδοφορία από τη λιανική δραστηριότητα κινείται ανοδικά ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους σταθεροποιείται μετά τη σχετική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, παρά το γεγονός του ότι στο εννεάμηνο της χρήσης η καθαρή γραμμή αποτελεσμάτων δείχνει υποχώρηση. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου Β. Φουρλή (φωτ.), η εικόνα επηρεάστηκε κυρίως από την αναπροσαρμογή αποτίμησης ακινήτων (1,3 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023, έναντι 5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022), καθώς ο όμιλος εξακολουθεί να ενοποιεί την Trade Estates. Κατά τον κ. Φουρλή, στο τέλος της φετινής χρήσης ακόμη και αυτή η επίδραση θα είναι θετική καθώς η θυγατρική θα ενσωματώσει την αξία του Smart Park (θετική επίδραση της τάξης των 15-20 εκατ. ευρώ). 

Ο κ. Φoυρλής επανέλαβε πως πρόθεση του ομίλου είναι η υποχώρηση του ποσοστού που κατέχει στην επίσης πλέον εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, Trade Estates στο επίπεδο του 50% (από 63% σήμερα) μετά τη λήξη της περιόδου lock up, και σε κάθε περίπτωση εντός της διετίας, είτε μέσω μια νέας ιδιωτικής τοποθέτησης σε τρίτο επενδυτή, είτε μέσω διανομής μετοχών στους υφιστάμενους υπολοίπους μετόχους.  

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της ΑΕΕΑΠ και την εξυπηρέτηση του επενδυτικού της προγράμματος, η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε ότι έχει εξασφαλίσει γραμμές χρηματοδότησης (πέραν των κεφαλαίων της πρόσφατης ΑΜΚ) για την υλοποίησή του έως το 2027, γεγονός που θα οδηγήσει το επίπεδο της δανειακής μόχλευσης στο 50%.

Αντιθέτως, ο καθαρός δανεισμός για τη λιανική δραστηριότητα υποχώρησε (94 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο), με τον κ. Βαλαχή να σημειώνει πως στόχος παραμένει η σταθεροποίησή του σε επίπεδα κάτω των 100 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα της λιανικής, η Fοurlis σχεδιάζει την επέκταση των ΙΚΕΑ, με ένα νέο κατάστημα να ανοίγει προσεχώς τις πόρτες του στη Βουλγαρία, ενώ έως το 2027 θα έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους τρία μεσαίου καταστήματα σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ελληνικό.

Στον τομέα των αθλητικών ειδών, ο όμιλος προχωρά στην αναδιοργάνωση της Intersport στη Ρουμανία, ενώ έχει προσθέσει ήδη στο δίκτυο στην Ελλάδα τρία νέα καταστήματα. Σε ό,τι αφορά τη Holland& Barret, μετά τη λειτουργία των τριών πρώτων φυσικών καταστημάτων, έως το τέλος του μήνα αναμένεται το άνοιγμα ενός ακόμη σημείου στο Χαλάνδρι και ακολουθεί ένα ακόμη κατάστημα στη Νέα Σμύρνη στο α’ δίμηνο του 2023. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v