Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda Development: Ωθηση από τις εισπράξεις στο Ελληνικό

Η σταδιακή αποτύπωση των πωλήσεων στο Ελληνικό αλλά και η απόδοση των εμπορικών κέντρων και των μαρινών επέδρασαν θετικά στη λειτουργική κερδοφορία του ομίλου.

Lamda Development: Ωθηση από τις εισπράξεις στο Ελληνικό

Σημαντική βελτίωση κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2023, τόσο από την πορεία των υφιστάμενων δραστηριοτήτων στα εμπορικά κέντρα και τις μαρίνες, όσο και από τη σταδιακή εμπορευματοποίηση του project στο Ελληνικό εμφάνισε ο όμιλος της Lamda Development

Αναλυτικότερα, συνολικά, οι εισπράξεις από πωλήσεις και μισθώσεις ακινήτων στο Ελληνικό το φετινό εννεάμηνο ανήλθαν σε 241 εκατ. ευρώ, ενώ τα αναβαλλόμενα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, τα οποία αναμένεται να αναγνωριστούν σταδιακά στην κατάσταση αποτελεσμάτων, ανήλθαν σε 253 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου  βελτιώθηκε το EBITDA του Ελληνικού, με τις ζημιές να περιορίζονται από 36,2 εκατ. σε 22,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Από την έναρξη της εμπορευματοποίησης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου εισπράχθηκαν συνολικά 448 εκατ. ευρώ από πωλήσεις κατοικιών. 

Επίσης ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας κατέγραψαν τα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα της Lamda, καθώς αυξήθηκε κατά 28% στα 61,6 εκατ. ευρώ. Ο συνεχιζόμενος ισχυρός ρυθμός αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA του τομέα οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από μισθώματα (14% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα 3 Εμπορικά Κέντρα) και των εσόδων στάθμευσης (21% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 για τα 3 Εμπορικά Κέντρα λόγω της σημαντικής αύξησης της επισκεψιμότητας).

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) πλέον περιθωρίου περίπου 1,5-2 ποσοστιαίες μονάδες. Η μέση πληρότητα στα 3 εμπορικά κέντρα (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos) ανήλθε σε 99% και μαζί με το Designer Outlet Athens σε 98% συνολικά.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών καταστημάτων αυξήθηκε κατά 23%, όπως 23% ήταν και η  άνοδος της επισκεψιμότητας. Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη στα 3 υφιστάμενα Malls ενισχύθηκε κατά 0,3%. Στο The Mall Athens τα EBITDA έφτασαν στα 23 εκατ. ευρώ (+19% σε σχέση με το 9μηνο του 2022), στο Golden Hall στα 15,9 εκατ. (+12%), στο Mediterranean Cosmos σε 15 εκατ. ευρώ  (+13%). 

Επίσης, ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας, στα 14 εκατ. ευρώ, σημείωσε και ο κλάδος με τις μαρίνες Φλοίσβου και Αγ. Κοσμά (Ελληνικό), λόγω της αύξησης των ετήσιων (μόνιμων) συμβάσεων ελλιμενισμού, βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής, οι οποίες εξακολουθούν να ανέρχονται στο 100% της συνολικής χωρητικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v