Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιομηχανία: Συνάντηση κορυφής με «βαριά» ατζέντα και συμμετοχή Ευ. Μυτιληναίου

Την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνάντησε ομάδα βιομηχανιών. Στο επίκεντρο τα προβλήματα του ενεργειακού κόστους και των διασυνδέσεων. Πού επικεντρώθηκε ο Ελληνας επιχειρηματίας.

Βιομηχανία: Συνάντηση κορυφής με «βαριά» ατζέντα και συμμετοχή Ευ. Μυτιληναίου

Συνάντηση για το καυτό θέμα της ενέργειας είχαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας με την επικεφαλής της Κομισιόν Ursula von der Leyen και τον αντιπρόεδρο Maros Sefcovic. Σε αυτή μετείχε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος ως πρόεδρος της Eurometaux. Παρόντες ισχυροί παράγοντες της βιομηχανίας, μεταξύ άλλων οι Geert Van Poelvoorde της ArcelorMittal Europe, Paul Voss (European Aluminium), Petr Cingr (Agrofert), Luis Cabra (Repsol), Jon Morrish (Heidelberg Materials), Ken McKnight (Cembureau), Alan Delcourt (Cerame-Unie).

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση, που κράτησε σχεδόν επτά ώρες, έγινε σε καλό κλίμα, με ευήκοα ώτα από την Επιτροπή και τέθηκαν όλα επί τάπητος. Τα βασικά θέματα ήταν τέσσερα: τιμές ενέργειας, διασυνδέσεις, υπερρύθμιση και Green Pool.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές ρεύματος, η Von der Leyen υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι «back to normal». Υπήρξε ωστόσο σχεδόν καθολική διαφωνία ότι κάθε άλλο παρά ισχύει αυτή η εκτίμηση, καθώς οι τιμές είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.

Πολλή συζήτηση έγινε για τις διασυνδέσεις. Η επισήμανση που έγινε είναι ότι το κόστος παραγωγής από ΑΠΕ είναι λυμένο, αυτό, όμως, όχι. Το κόστος για τα δίκτυα και το backup είναι πολλαπλάσιο από αυτό των ΑΠΕ και θα πάρει πολύ χρόνο η κατασκευή τους. Μάλιστα, η ΕΕ παραδέχτηκε ότι δεν έχουμε άμεσα λύσεις, αυτό είναι πρόβλημα, ωστόσο είναι και προτεραιότητα.

Η πλευρά της βιομηχανίας επεσήμανε επίσης το πρόβλημα της υπερρύθμισης και ζητήθηκαν κινήσεις βελτίωσης, καθώς είναι χιλιάδες τα regulation notifications που πρέπει να συμμορφώνονται οι εταιρείες (ESG κ.λπ.). Μάλιστα κάποιοι έκαναν λόγο για 14.500 Regulatory documents που πρέπει να διαχειρίζονται ετησίως και αυτό είναι «μη βιώσιμο». Απαντήθηκε ότι θα γίνει μια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης αλλά μάλλον από την επόμενη Επιτροπή.

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίος ανέδειξε το θέμα του Green Pool. Aφού τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, επεσήμανε ως λύση το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του. Υπήρξε, μάλιστα, υποστήριξη και από άλλες πλευρές/παρισταμένους. Από την πλευρά της, η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι το θέμα εξετάζεται και είναι στο τραπέζι.

Ο Ελληνας επιχειρηματίας, μάλιστα, αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης που έχει φέρει στο τραπέζι τη λύση, την οποία μάλιστα περιμένουν πολλές πλέον κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Όταν άνοιξε περαιτέρω η συζήτηση για το greening, η Επιτροπή ανέφερε ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι ως το 2050 θα είναι τρεις φορές πάνω η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Όλοι συμφώνησαν ότι αυτή τη στιγμή κατευθύνονται και ξοδεύονται πάρα πολλά κεφάλαια σε αυτή την προσπάθεια αλλά το κόστος είναι υπέρογκο, ενώ θα πάρει αρκετό χρόνο η διαδικασία. Στο τέλος της διαδρομής μπορεί να είναι καλύτερα τα πράγματα, ωστόσο, επισημάνθηκε ότι η βιομηχανία θα πρέπει να έχει ικανοποιητικό χρόνο αλλά και στήριξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί και κυρίως να επιβιώσει στο μεσοδιάστημα, δηλ. στις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν. Γιατί στο μεταξύ, το κόστος των κλειστών εργοστασίων θα είναι πολύ μεγαλύτερο (με την ανεργία και τα επιδόματα για την αντιμετώπισή της, αλλά και την ύφεση που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα) από το να χρηματοδοτηθούν λύσεις που θα συμβάλουν στην επιβίωση και στην ανάπτυξη.

Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση οι σύνδεσμοι και οι ενώσεις προτίθενται να πραγματοποιήσουν μελέτες για να δείξουν αυτή την αντίθεση (cost benefit analysis).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v